Dynię piżmową zakupicie np. w Tesco i pyszna zupa trafi na Wasze talerze.
Do zupy zrobiłam grzanki z chleba pomidorowego, przepis tutaj [ klik ]
Polecam gorąco.
Zupa z dyni i pomidorów.
Składniki:
Przepis z książki "Zupy" Carole Clements
Składniki:
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy
- 1/2 dużej białej cebuli
- 1 dynia piżmowa ok. 1000 g po upieczeniu 800 g pure
- 4 łyżki białego wina
- 1000 ml soku pomidorowego
- 100 ml śmietanki 36 %
- sól morska
- pieprz czarny
- szczypta cukru
- 1 łyżka sosu sojowego ciemnego
- 6 pomidorów suszonych z zalewy oliwnej
- chleb pomidorowy na grzanki
Przygotowanie zupy:
- Dynię obrałam i pokroiłam na kawałki.
- Naczynie żaroodporne polałam oliwą i ułożyłam na niej kawałki dyni.
- Piekłam dynię w 190 C przez 45 minut.
- Po wystudzeniu zrobiłam z dyni puree rozgniatając kawałki widelcem.
- 2 łyżki oliwy rozgrzałam na patelni i podsmażyłam na niej posiekaną cebulę i czosnek.
- Do garnka wlałam sok pomidorowy, dodałam podsmażoną cebulę z czosnkiem, puree z dyni i zagotowałam.
- Gotowałam jakieś 15 minut aby smaki się wymieszały ze sobą po czym zmiksowałam zupę na krem.
- Teraz dodałam wino wymieszane ze śmietanką i powoli wlewałam do zupy ciągle mieszając.
- Doprawiłam zupę do smaku solą, pieprzem i cukrem.
- Z chleba pomidorowego zrobiłam grzanki podsmażając go na suchej patelni.
- Na każdym talerzu umieściłam połówki suszonych pomidorów z zalewy oliwnej.
Przepis z książki "Zupy" Carole Clements
2 komentarze
wygląda pysznie pomarańczowo:)http://milkaczekoladowa.blogspot.com/
OdpowiedzUsuńI była pyszna.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.