Talerz z ziemniaków z chrupiącym brzegiem a środek aromatyczny a smaki po przegryzieniu dopełniły całości.
Na wierzchu chrupały płatki kukurydziane podpieczone na suchej patelni.
Zapraszam serdecznie, danie pyszne i warte wypróbowania.
Składniki:
Talerz z ziemniaków:
- 1 kg ziemniaków
- 1 marchewka
- 2 listki laurowe
- 1 łyżeczka suszonego lubczyku
- sól
- 1 surowy starty ziemniak
- 2 łyżki śmietanki 30 %
- 1 jajo
- 2 łyżeczki skrobi kukurydzianej
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 220 g ugotowanej soi
- 125 g - kulka mozzarelli
- 200 g posiekanego szpinaku
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- 1/2 łyżeczki mieszanki ognistej Kamis
- 2-3 łyżki płatków kukurydzianych
Ziemniaki i marchew obrałam i ugotowałam w lekko osolonej z dodatkiem liścia laurowego i lubczyku wodzie do miękkości.
Potem warzywa przepuściłam przez praskę i pozostawiłam do przestygnięcia.
Do lekko przestudzonych ziemniaków dodałam śmietankę, skrobię, jajo oraz przyprawy i dodatkowo starłam jeszcze jednego ziemniaka surowego.
Wymieszałam wszystko dokładnie i wyłożyłam tą masą naczynie do zapiekania tworząc brzeg jak u tarty.
Włożyłam naczynie do nagrzanego do 180 C piekarnika i zapiekałam 15 minut.
Wyjęłam naczynie z piekarnika i wyłożyłam na ziemniaki farsz.
Szpinak sparzyłam we wrzącej wodzie, odcisnęłam i posiekałam.
Na ziemniakach położyłam posiekany szpinak, rozłożyłam ziarna soi i starłam na to mozzarellę.
Posypałam wszystko suszoną bazylią i mieszanką ognistą z młynka i ponownie wstawiłam do piekarnika na 30 minut aż pięknie się zrumieniło.
Na suchej patelni zrumieniłam płatki kukurydziane i po wyjęciu z piekarnika posypałam zapiekankę.
Smacznego.
Przepis własny.
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.