Wiem, wiem jest dośc drogie ale na jeden czy dwa steki można sobie pozwolić.
Do tego grillowane warzywa bardzo smaczne i zdrowe i obiad gotowy.
Zachęcam do przyrządzenia.
- steki z tuńczyka żółtopłetwego
- sól różowa himalajska
- pieprz
- 1/2 szklanki ryżu długoziarnistego
- 1/3 bakłażana w plastrach
- 1/3 cukinii w plastrach
- 1/3 białej rzodkwi w plastrach
- 1 papryka szpiczasta pokrojona na kawałki
- olej rzepakowy do smażenia
- 1 łyżeczka suszonych pomidorów z czosnkiem Kamis
- kilka kropli sosu sojowego
Posoliłam do smaku i gotowałam aby ryż był al'dente ok. 15 minut.
Rozgrzałam patelnię grillową i ułożyłam na rozgrzanej już plastry warzyw i pokropiłam je olejem rzepakowym
a jak wypaliły się już na plastrach charakterystyczne paski przewróciłam je na drugą stronę i posypałam suszonymi pomidorami z czosnkiem. Plastry tuńczyka posoliłam różową solą himalajską i oprószyłam pieprzem, smażyłam na rozgrzanym oleju po kilka minut tak aby nie wysuszyć za bardzo.
Wyznacznikiem jakby jest tu charakterystyczna obwódka która tworzy sie podczas smażenia i jeśli dojdzie do połowy steku należy go przewrócić na drugą stronę.
Steki podałam z warzywami z grilla, ryżem pokropione sosem sojowym.
Smacznego.
Przepis własny.
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.