czwartek, 24 lipca 2014

Steki z tuńczyka z grillowanymi warzywami

Jeśli jest jeszcze ktoś kto nie próbował steków z tuńczyka to musi to koniecznie nadrobić bo mięso jest delikatne, chudziutkie i bardzo soczyste.
Wiem, wiem jest dośc drogie ale na jeden czy dwa steki można sobie pozwolić.
Do tego grillowane warzywa bardzo smaczne i zdrowe i obiad gotowy. 
Zachęcam do przyrządzenia. 

                       Składniki:
  • steki z tuńczyka żółtopłetwego
  • sól różowa himalajska
  • pieprz
  • 1/2 szklanki ryżu długoziarnistego
  • 1/3 bakłażana w plastrach
  • 1/3 cukinii w plastrach
  • 1/3 białej rzodkwi w plastrach
  • 1 papryka szpiczasta pokrojona na kawałki
  • olej rzepakowy do smażenia
  • 1 łyżeczka suszonych pomidorów z czosnkiem Kamis
  • kilka kropli sosu sojowego
Ryż przepłukałam na sicie i zalałam szklanką wody.
Posoliłam do smaku i gotowałam aby ryż był al'dente ok. 15 minut.
Rozgrzałam patelnię grillową i ułożyłam na rozgrzanej już plastry warzyw i pokropiłam je olejem rzepakowym
a jak wypaliły się już na plastrach charakterystyczne paski przewróciłam je na drugą stronę i posypałam suszonymi pomidorami z czosnkiem. 
Plastry tuńczyka posoliłam różową solą himalajską i oprószyłam pieprzem, smażyłam na rozgrzanym oleju po kilka minut tak aby nie wysuszyć za bardzo.

Wyznacznikiem jakby jest tu charakterystyczna obwódka która tworzy sie podczas smażenia i jeśli dojdzie do połowy steku należy go przewrócić na drugą stronę.
Steki podałam z warzywami z grilla, ryżem pokropione sosem sojowym.
Smacznego.
Przepis własny.

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger