Tym razem proponuję lekki i delikatny sernik na zimno z liczi.
Liczi czyli inaczej śliwka chińska pochodzi z rejonu Kambodży, Wietnamu i Filipin.
Jedzmy liczi na zdrowie o każdej porze roku.Wartość odżywcza w 100 g owoców:71 kcal0,9 mg białka16 g węglowodanów50 mg witaminy Csole mineralnekwas jabłkowy
Wiadomości podałam za Wikipedią.
A teraz zapraszam na pyszny deser.
Sernik z liczi i pianka cytrynową.
Składniki: tortownica 26 cm
Masa serowa:
Masa serowa:
- 300 g owoców liczi
- 450 g serka homogenizowanego naturalnego
- 4 łyżki żelatyny
- 250 ml śmietany 30 %
- 1 śmietanfiks
- 4 łyżki cukru trzcinowego
- 4 łyżki cukru różanego
Masa śmietankowo - cytrynowa:
Smacznego.
Przepis własny.
- 800 ml kwaśnej śmietany 18 %
- 1 galaretka cytrynowa
- 1 szklanka wrzącej wody
- 3 łyżki cukru pudru
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 1 łyżka żelatyny
- do posypania cukier puder różany
Przygotowanie sernika:
- Żelatynę do masy serowej namoczyłam w 1/3 szklanki zimnej wody a jak napęczniała rozpuściłam ją podgrzewając.
- Śmietankę ubiłam z cukrem, cukrem różanym i śmietanfiksem na sztywno.
- Serki włożyłam do miski i stopniowo dodawałam do nich ciągle mieszając ubitą śmietanę.
- Na koniec dodałam rozpuszczoną żelatynę i dokładnie wymieszałam.
- Owoce liczi obrałam ze skorupek i wydrążyłam pestki.
- Tortownicę wyłożyłam papierem do pieczenia i na dno wylałam masę serową.
- W masę serową powtykałam owoce liczi zostawiając kilka do dekoracji.
- Wstawiłam sernik do lodówki aby stężał.
- Galaretkę rozpuściłam w szklance wrzącej wody i pozostawiałam do wystudzenia.
- Śmietanę kwaśną wlałam do miski i wymieszałam z cukrami.
- Żelatynę zalałam 3 łyżkami zimnej wody i jak napęczniała podgrzewając rozpuściłam ją.
- Do masy śmietankowej wlałam tężejącą galaretkę i rozpuszczoną żelatynę.
- Dobrze masę wymieszałam i wylałam na stężały już spód serowy.
- Na wierzchu ułożyłam owoce liczi i posypałam cukrem pudrem różanym.
- Wstawiłam sernik na 4 - 5 godzin do lodówki aby dobrze stężał a najlepiej na całą noc.
Smacznego.
Przepis własny.
2 komentarze
mniam:)http://milkaczekoladowa.blogspot.com/
OdpowiedzUsuńTak był bardzo smaczny.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.