wtorek, 22 lipca 2014

Sałatka z bobem i koprem włoskim z sosem z jogurtu

Lubicie bób? 
My uwielbiamy te znakomite ziarenka pełne wszystkiego tego co dobre dla organizmu.
Najbardziej mnie jednak rozkłada na łopatki fakt, jak widzę na karteczkach w pojemnikach z warzywem na targowisku napisane "bober" i pani jedna z drugą wołają "na ile bober?".
Skąd to się wzięło? ten "bober", może ktoś zna odpowiedź?
My mamy taką zaprzyjaźnioną panią od której bób kupujemy, która bób łuska na targu i taki świeżutki kupiłam.
Powstało z niego parę dań, a dziś jedno z nich.
Sałatka z koprem włoskim z jogurtowym dressingiem.
Aromaty się wymieszały i powstała rewelacyjna sałatka, zapraszam. 

                  Składniki:
  • 1 szklanka ugotowanego i obranego bobu
  • 1 szpiczasta papryka czerwona
  • 1 mały pęczek dymki
  • 1/2 bulwy kopru włoskiego
  • 1/2 młodej cukinii
  • 1/2 szklanki sypkiego ryżu
  • 2 łyżeczki suszu z pomidorów
  • 1 papryczka chili
                 Dressing:
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • szczypta cukru trzcinowego
  • sól
  • 3 łyżki posiekanego oregano
 Ryż opłukałam na sicie a następnie zalałam niecałą szklanką wody, dodałam szczyptę soli i 2 łyżeczki suszu z pomidorów i gotowałam ok. 15 minut.
Ryż ma być ugotowany na sypko, potem go ostudziłam.
Koper włoski obrałam w wierzchnich liści i pokroiłam w pół plasterki a cukinię wraz ze skórką w cieniutkie ćwierć plasterki.
Paprykę szpiczastą i chili pokroiłam w paski a dymkę wraz ze szczypiorkiem posiekałam.
Do miski przełożyłam ryż, papryki, koper,cukinię, bób i dymkę delikatnie wymieszałam.
Wszystkie składniki sosu wymieszałam i polałam nim sałatkę.
Wymieszałam jeszcze raz i schłodziłam.
Smacznego.
Przepis własny.

4 komentarze

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger