Są miękkie w środku i chrupiące na zewnątrz, podane z miodem czy melasą są znakomite.
Zapraszam serdecznie.
Składniki:
- 280 g sera twarogowego chudego
- 3 łyżki pure z dyni
- 1 jajo
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżeczka suszonej werbeny cytrynowej
- 2 łyżki mąki pszennej T 550
- 14 łyżek mąki gryczanej
- 1 łyżka suszonych płatków goździka
- szczypta soli
- cukier jaśminowy do posypania
- olej do smażenia
- karob - melasa z chleba świętojańskiego do podania z plackami
Potem dodawałam stopniowo mąki i mieszałam.
Dodałam resztę składników czyli sól, sodę i płatki goździków, wymieszałam i smażyłam na rozgrzanym oleju porcje ciasta tworząc placuszki.
Placki piekłam z obu stron na złoty kolor i podałam z karobem i posypane cukrem jaśminowym.
Smacznego.
Przepis własny.
1 komentarze
Ciekawy przepis :)
OdpowiedzUsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.