My uwielbiamy tak zacząć dzień choć nie zawsze to wychodzi bo jak się wstaje o 4 czy 5 rano to raczej czasu na nie nie ma ale jak pracujemy po południu to i owszem placuszki wszelakie często goszczą na naszym stole.
Można zmieniać mąki, owoce, dodać otręby, kefir czy jogurt i za każdym razem wyjdą inne i równie pyszne.
Placki z kisielem z czereśni.
Składniki:
Inspiracja na placki [ klik ]
Przepis na kisiel własny.
Składniki:
- 150 g serka homogenizowanego naturalnego
- 1 jajo
- 50 g mąki orkiszowej jasnej
- 2 łyżki otrębów pszennych
- 90 ml mleka
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1 szklanka wydrylowanych czereśni jasnych
- 2 łyżki cukru trzcinowego
- 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- Serek wymieszałam z połową mleka, cukrem, cukrem waniliowym i żółtkiem.
- Dodałam mąkę, otręby, sól i proszek do pieczenia, wymieszałam i odstawiłam na chwilę aby otręby napęczniały.
- Białko ubiłam na sztywną pianę i dodałam do masy delikatnie mieszając i dodając powoli resztę mleka.
- Ciasto jest dość gęste.
- Na rozgrzanej patelni posmarowanej olejem piekłam małe placuszki z obu stron na złoty kolor.
- Po upieczeniu układałam je na ręczniku papierowym aby osączyć z nadmiaru tłuszczu.
- Teraz kisiel z czereśni.
- Czereśnie umyłam i wydrylowałam i włożyłam do garnuszka razem z cukrem.
- Pod przykryciem doprowadziłam do wrzenia i gotowałam jakieś 3 minuty.
- Czereśnie puszczą sporo soku.
- Mąkę ziemniaczaną rozprowadziłam w 1 łyżce wody i wlałam do gotujących się czereśni ciągle mieszając.
- Kisielem polałam placki otrębowe.
Inspiracja na placki [ klik ]
Przepis na kisiel własny.
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.