Na pewno nie przeciętny i godny wypróbowania.
Zaciekawił mnie ten przepis i dlatego musiałam go wypróbować i nie żałuję i Wam polecam.
Składniki:
Ciasto:
- 2,5 szklanki mąki pszennej
- ciepła woda do zarobienia ciasta
- 2 łyżki masła
- jajko
- sól
- pieprz
- 1 szklanka ugotowanej kaszy gryczanej - miałam paloną
- 200 g twarogu wiejskiego grubo mielonego
- 1 jabłko
- kilka listków świeżej mięty
- 2 łyżki smalcu gęsiego
- pieprz młotkowany
- 1 szklanka jogurtu
- skórka z jednej cytryny
- listki świeżej mięty
- sól
- łyżeczka czerwonego pieprzu
Mąkę wsypałam do miski, dodałam miękkie masło i dolewając wodę wyrobiłam ciasto.
Na koniec wyrabiania dodałam jajo i dalej wyrabiałam na gładkie i elastyczne ciasto.
Ugotowaną kaszę gryczaną przesmażyłam na gęsim smalcu i doprawiłam solą i pieprzem.
Do kaszy dodałam starte na tarce jabłko wraz ze skórką oraz posiekaną miętę.
Na koniec dodałam twaróg, sól oraz pieprz młotkowany.
Wymieszałam dokładnie.
Rozwałkowałam ciasto dość cienko i lepiłam pierogi czyli wycinałam kółka, nakładałam farsz i zlepiałam brzegi pierogów.
Pierogi układałam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piekłam 30 minut w temperaturze 180 C aż nabrały złocistego koloru.
Do miseczki wlałam jogurt, dodałam posiekaną skórkę z wyszorowanej cytryny, posiekaną miętę,sól i łyżeczkę czerwonego pieprzu lekko rozgniecionego końcem noża.
Pierogi podałam z sosem jogurtowym i szklanką soku marchwiowego.
Smacznego.
Przepis Tomasz Jakubiak.
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.