Przygotowała je osoba na stronie Kwestia Smaku .
Ja danie przygotowałam na Grand Prix Wielkiej Brytanii jadąc dalej z Formułą 1 i Darią.
Łosoś tak przygotowany jest aromatyczny i soczysty a ziemniaki tak kremowe że zastępują sos.
Serdecznie polecam.
Łosoś na szpinaku.
Składniki:
Składniki:
- filet z łososia ok. 300 g
- sól morska
- pieprz młotkowany
- 2 łyżki oliwy z oliwek
Mash z ziemniaków:
- 400 g ziemniaków
- 50 g masła
- 80 ml śmietanki 30 %
- sól
- biały pieprz
Szpinak:
Przygotowanie:
- 150 g szpinaku baby
- 3 łyżki oliwy z oliwy
- sól
- pieprz młotkowany
- 1 ząbek czosnku
Przygotowanie:
- Najpierw zajęłam się ziemniakami czyli obrałam je ze skórki i ugotowałam w osolonej wodzie.
- Po ugotowaniu utłukłam ziemniaki przy pomocy praski z masłem i śmietanką doprawiając solą i białym pieprzem.
- Łososia umyłam i osuszyłam a potem natarłam go solą i pieprzem a także oliwą.
- Listki szpinaku umyłam, poodrywałam im ogonki i osuszyłam.
- Na patelni rozgrzałam oliwę z oliwek i podsmażyłam na niej listki szpinaku do momentu aż zwiędły, posoliłam wcisnęłam ząbek czosnku i doprawiłam pieprzem.
- Na bardzo mocno rozgrzanej patelni grillowej nie używając już tłuszczu grillowałam filet z łososia po 3 minuty z każdej strony.
- Łosoś wtedy jest soczysty i delikatny.
- Podawałam łososia na mash ziemniaczanym i liściach szpinaku.
Przepis kuchni angielskiej.
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.