Ten jagodowy napój idealnie się do tego nadaje.
Jest orzeźwiający i pyszny.
Użyłam tutaj lipii dulcis - zwanej również Słodkim Herbem Azteków gdyż jest to roślina która zawiera w sobie samą słodycz, mocniejszą nawet niż stewia dzięki związkowi który w sobie zawiera - hernandulcin.
Składniki:
- 1 szklanka jagód
- 2 łyżki cukru truskawkowego
- 400 ml kefiru
- 2-3 łyżki liści melisy cytrynowej
- listki lipii dulcis do dekoracji + 4 do napoju
Jagody umyłam na durszlaku i osuszyłam.
Przełożyłam je do blendera razem z listkami lipii, melisy oraz cukrem truskawkowym i zmiksowałam.
Następne zmiksowane jagody dodałam do kefiru, chwilę jeszcze miksowałam i napój gotowy.
Przed spożyciem schłodziłam lub można wsypać kostki lodu, udekorowałam listkami lipii dulcis.
Smacznego.
Przepis własny.
2 komentarze
mniam.........
OdpowiedzUsuńPrawdziwy przysmak, wspomnienie dzieciństwa:) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.