Po upieczeniu jest soczysta i krucha i nadaje się do chleba na zimno oraz do obiadu na ciepło.
Zapraszam serdecznie.
Łopatka wieprzowa z garnka rzymskiego.
Marynata:
Przygotowanie:
- 2 łyżki suszu z kani
- 2 łyżki suszu z opieniek
- 2 łyżki sosu sojowego
- 4 łyżki wina wytrawnego czerwonego
Przygotowanie:
- Mięso umyłam i osuszyłam.
- Składniki marynaty wymieszałam ze sobą i przelałam do woreczka foliowego.
- Włożyłam mięso do woreczka, zamknęłam dokładnie i obtoczyłam łopatkę w marynacie.
- Włożyłam woreczek na 12 godzin do lodówki aby dobrze się zamarynowało.
- Przed pieczeniem mięso wyjęłam na godzinę wcześniej aby osiągnęło temperaturę pokojową.
- Garnek rzymski moczyłam 20 minut w wodzie, po czym wytarłam go i włożyłam na dno liście kapusty.
- Na liściach ułożyłam mięso i polałam je resztą marynaty z woreczka.
- Przykryłam garnek i wstawiłam do zimnego piekarnika podłączając gaz.
- Gdy temperatura w piekarniku osiągnęła 180 C piekłam mięso przez 1 godzinę a potem zdjęłam pokrywę i dopiekałam aby skórka była chrupiąca jeszcze przez 30 minut.
Przepis własny.
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.