Łatwo się go przygotowuje gdyż nie rozwali sie on Wam na patelni podczas przewracania gdyż sami go porwiemy - poprzekrawamy na mniejsze kawałki.
Jest pyszny i puszysty i najlepiej smakuje z domową konfiturą.
Składniki:
- 3 jaja
- 3 płaskie łyżki mąki
- 1-2 łyżeczki cukru pudru
- 1-2 łyżki cukru
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- cukier puder do posypania
- ulubiona konfitura - miałam mus truskawkowy
Żółtka oddzieliłam od białek.
Białka ubiłam na sztywną pianę wraz ze szczyptą soli.
Do białek dodawałam po 1 żółtku cały czas mieszając.
Wsypałam mąkę i delikatnie wymieszałam łyżką aby piana nie opadła.
Na patelni rozgrzałam masło i wylałam na patelnię masę jajeczną.
Smażyłam na średnim ogniu a jak omlet zrumienił się pod spodem pokroiłam go na patelni, posypałam cukrem i cynamonem i przewróciłam kawałki na drugą stronę aby się przyrumieniły.
Po usmażeniu już na talerzu posypałam cukrem pudrem i podałam mus truskawkowy.
Omlet według Malwiny.
1 komentarze
uwielbiam go! delikatny i puuszysty:) poezja
OdpowiedzUsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.