Ja dziś dla Was przygotowałam pyszne ciasto z patelni które może być zarówno deserem, śniadaniem ale i daniem obiadowym.
Zachęcam bo owoce można dodać jakie dusza zapragnie i delektować się pysznym daniem.
Składniki:
- 500 g śliwki renklody ciemnej
- 4 łyżki wina czerwonego np. Kadarka
- 2,5 łyżki miodu słonecznikowego
- 4 jaja
- 3 łyżki cukru pudru
- 3/4 szklanki mąki pszennej T 550
- 1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia
- 3,5 łyżki oleju rzepakowego
- cukier puder do posypania
Na patelni rozgrzałam miód wraz z winem i włożyłam połówki śliwek.
Gdy śliwki się smażyły ja zajęłam się masą jajeczną.
Oddzieliłam żółtka od białek i ubiłam białka na sztywną pianę dodając na koniec cukier puder.
Potem cały czas ubijając dodawałam po 1 żółtku a na koniec już łopatką wmieszałam delikatnie do jajek mąkę przesianą wcześniej z proszkiem do pieczenia.
Śliwki na patelni nie mogą się rozpaść tylko lekko poddusić.
Poprzekręcałam je tak aby skórka była na górze i zalałam masą jajeczną.
Przykryłam patelnię, zmniejszyłam ogień i piekłam placek ok. 15 minut pod przykryciem.
Po upieczeniu sprawdziłam patyczkiem tak jak ciasto wyjęte z piekarnika.
Potem zostawiłam jeszcze placek na kilka minut na patelni a następnie przykryłam patelnię dużym talerzem i odwracając wyłożyłam ciasto na talerz.
Posypałam cukrem pudrem.
Smacznego.
Przepis kuchni niemieckiej.
2 komentarze
Interesujący przepis! Pozdrawiam i zapraszam do Nas na rozdawajkę z nagrodami!
OdpowiedzUsuńWygląda jak puszysty omlet z owocami, bardzo apetyczne ciasto :) Dziękuję, że i tym razem dołączyłaś do wspólnego gotowania z Formułą :)
OdpowiedzUsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.