Niestety tym razem udało mi się przygotować tylko jedno danie z kuchni węgierskiej ale za to jakie pyszne i zdrowe.
Zapraszam serdecznie na leczo w wersji "fit" pyszne i lekkie.
Składniki:
- 4 duże czerwone papryki
- 2 średnie kabaczki - użyłam zamiast cukinii
- 2 cebule
- 1 główka czosnku
- 500 g mięsa mielonego z indyka
- 2 łyżki wędzonej papryki
- 1 szklanka przecieru pomidorowego
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- oliwa
- sól cebulowa
- pieprz
- 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
- natka pietruszki
Papryki ułożyłam na blaszce na foli aluminiowej.
Kabaczka poszatkowałam na plastry - użyłam tutaj szatkownicy Hebel V-5 Börner.
Cebulki pokroiłam na ósemki.
Na drugim końcu blaszki ułożyłam również na folii kabaczka i cebulki skrapiając je oliwą.
Główkę czosnku zawinęłam oddzielnie w folię i ułożyłam razem z paprykami.
Piekłam warzywa do miękkości a skórka z papryki musi zrobić się czarna.
Trwało to jakieś 40 minut. w temperaturze 180 C.
Potem papryki zawinęłam w folię szczelnie i poczekałam 15 minut aby zaparowały i dzięki temu skórkę zdjęłam bez problemu.
Pokroiłam paprykę na kawałki.
W czasie jak piekły się warzywa na odrobinie oliwy usmażyłam mięso doprawiając do smaku solą cebulową.
Potem wsypałam jeszcze paprykę wędzoną, pieprz cayenne oraz wlałam przecier i dodałam koncentrat.
Gotowałam jakies 5 minut.
Potem na patelnię włożyłam upieczone kabaczki, cebulę i paprykę oraz wyciśnięty czosnek z całek główki - jest kremowy i delikatny.
Wymieszałam dokładnie i lekko jeszcze podgrzałam.
Leczo "fit" gotowe.
Posypałam natka pietruszki.
Smacznego.
Pomysł na leczo "fit" od Grześka.
2 komentarze
Przyjemne danie :) I faktycznie fit :)
OdpowiedzUsuńWłaśnie takie dania uwielbiam czyli lekkie i mięsno-warzywne, super !!!!
OdpowiedzUsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.