niedziela, 20 lipca 2014

Kluski ziemniaczane Badische Schupfnudeln z zielonym sosem bardzo ziołowym

No i ponownie witam razem z Darią na przystanku Formuły 1 i Grand Prix Niemiec.
W ramach wydarzenia przygotowałam tym razem dwa przepisy ale stwierdziłam że nie da rady ich rozdzielić i powstał jeden post na pyszne danie z Niemiec.
Kluski ziemniaczane pochodzą z Baden Baden i są kluskami z ciasta ziemniaczanego.
Ja podałam je z zielonym sosem bardzo ziołowym.
Wspaniały sos rodem z Niemiec. 
Łatwo się go przygotowuje, zwłaszcza korzystając z własnych ziół z ogródka.
Ziół trzeba mnóstwo jednak nie może przeważać koperek bo zabije on wszystkie inne zapachy ziół. 
Kilka gałązek jednak nie zaszkodzi.
Kluski ziemniaczane Badische Schupfnudeln z zielonym sosem bardzo ziołowym.

             
                     Składniki na kluski ziemniaczane:
  • 750 g ziemniaków 
  • 2 jaja
  • 225 g mąki pszennej T 550
  • sól
  • pieprz młotkowany
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • masło klarowane do smażenia
Ziemniaki ugotowałam w mundurkach i po ugotowaniu obrałam i przepuściłam przez praskę.
Ziemniaki gotowałam dzień wcześniej bo wtedy kluski lepiej się lepią.
Do wystudzonych ziemniaków dodałam jaja, sól, gałkę muszkatołową oraz mąką i wyrobiłam na jednolite ciasto tak jak na nasze polskie kopytka.
Potem podzieliłam ciasto na kawałki z których uformowałam wałki.
Odrywałam po kawałku ciasta i formowałam podłużne kluseczki w kształcie wrzeciona.
W garnku zagotowałam wodę z solą i wrzucałam kluski po kilka aby się nie posklejały.
Jak kluski wypłynęły na powierzchnię wyjmowałam je łyżką cedzakową na durszlak i jak wyschły smażyłam je na maśle ze wszystkich stron aby były rumiane.
               Zielony sos mocno ziołowy:
  • 150 g mieszanych świeżych ziół - ja dałam bazylię sałatową, bazylię czerwoną, rozmaryn, miętę pieprzową, bazylię cytrynową, cząber, estragon, tymianek, tymianek limonkowy, koperek, natkę pietruszki
  • 50 ml oleju sojowego
  • 1 mała papryczka chili
  • 4 jaja ugotowane na twardo
  • 250 g jogurtu naturalnego
  • 3 łyżki octu winnego
  • 1 łyżka musztardy dijońskiej
  • sól
  • biały pieprz do smaku
Z ziół wybrałam tylko listki, zdrewniałe gałązki pousuwałam.
Umyłam je i dobrze osuszyłam, zioła muszą być dobrze suche.
Włożyłam zioła wraz z papryczką chili bez pestek do malaksera i delikatnie zmiksowałam, nie za długo.
Z ugotowanych  jaj oddzieliłam żółtka od białek.
Do ziół włożyłam żółtka i chwilę miksowałam.
Przełożyłam zawartość  malaksera do miski i dodałam do ziół ocet, musztardę oraz jogurt i dobrze wymieszałam. 
Na koniec do masy dodałam drobno posiekane białka jaj.
Doprawiłam solą i pieprzem do smaku.
Przed podaniem sos dobrze schłodziłam.
Podałam go z kluskami i był to bardzo dobry pomysł.
Polecam serdecznie oba dania.
Smacznego.
Przepisy z kuchni niemieckiej.

1 komentarze

  1. Jak dużo ziół, super :) Te kluseczki też kuszą. Bardzo fajne połączenie

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger