Ponieważ buraczki w większości kuchni traktowane są "po macoszemu" zajmiemy się dziś młodszą ich wersją czyli botwinką.
Po niewielkiej obróbce może cieszyć nasze brzuchy pysznym smakiem i aromatem.
Dziś w połączeniu z mięsem stanowi rewelacyjne danie obiadowe.
- 530 g mięsa mielonego wieprzowego
- 500 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej
- 250 g brzucha chudego
- 1 bułka kajzerka
- mleko do moczenia bułki
- 2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 2-3 łyżki posiekanej bazylii cytrynowej
- 2-3 łyżki posiekanego szczypiorku
- 2-3 łyżki posiekanej kolendry
- 2-3 łyżek posiekanego tymianku
- 1/2 pęczka botwinki
- sól
- pieprz młotkowany
- 1 jajo
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka smalcu z kaczki
Brzuszek pokroiłam w cienkie plastry.
Keksówkę wyłożyłam papierem do pieczenia i na dnie ułożyłam połowę plastrów brzuszka.
Z łodyżek botwinki poodcinałam listki.
Cebulę i czosnek posiekałam i zeszkliłam na łyżce smalcu z kaczki, wystudziłam.
Czerstwą bułkę zalałam mlekiem i odstawiłam do namoczenia.
Do miski włożyłam oba mięsa przestudzony czosnek z cebulą, posiekane zioła, odciśniętą bułkę, jajo, sól i pieprz młotkowany do smaku i wyrobiłam rękoma do połączenia składników.
Połowę masy mięsnej wyłożyłam do keksówki na brzuszek.
Na niej poukładałam łodyżki botwinki lekko wciskając je w mięso i przykryłam drugą porcją mięsa.
Na wierzchu ułożyłam resztę plastrów brzuszka.
Piekarnik nagrzałam do 180 C i piekłam mięso przez 45 minut, po czym wyjęłam mięso z formy na blachę do góry nogami i dopiekałam jeszcze 15 minut aż mięso ładnie się zrumieniło.
Sos z pieczenia zlałam do garnuszka, przecedziłam i gotowałam aż sos odparował i zrobił się gęsty.
Klops na gorąco można podawać jako danie obiadowe , lub na zimno do kanapek.
Ja podałam mięso z ziemniakami i polane sosem.
Smacznego.
Przepis własny.
1 komentarze
prawdziwy polski obiad....mniammm......
OdpowiedzUsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.