Ten podsmażony i duszony w pomidorach jest chrupiący i przepyszny a nie traci swoich witamin bo nie wylewamy ich z wodą od gotowania.
Może ten mój sposób przygotowania kalafiora i Wam przypadnie do gustu?
Składniki:
- 1 duży kalafior
- 1 puszka pomidorów w całości bez skórki
- 2-3 łyżki płatków migdałowych
- 2-3 gałązki oregano
- 2-3 łyżki posiekanego oregano
- 2-3 łyżki masła klarowanego
- sól
- pieprz
W dużym rondlu rozgrzałam masło klarowane i podsmażyłam na nim kalafiora tak aby gdzieniegdzie nawet się lekko przypalił.
Wtedy do garnka wlałam pomidory wraz z zalewą i włożyłam do garnka gałązki oregano - później je wyjęłam.
Dusiłam pod przykryciem aż kalafior był pyszny i chrupiący, pomidory już się wtedy rozpadną tworząc pyszny sos.
W czasie jak kalafior się dusił uprażyłam na suchej patelni płatki migdałowe.
Podałam kalafiora posypanego uprażonymi płatkami i posypanego listkami oregano.
Smacznego.
Przepis własny.
Polubcie MMCz na Fb [ klik ]
2 komentarze
Smakowicie wygląda pysznie.Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńno proszę, zawsze się czegoś nowego nauczę:) nigdy takiego kalafiora nie jedłam, aaa bardzoo żałuję;) smakowity!
OdpowiedzUsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.