sobota, 12 lipca 2014

Greckie bułeczki z fetą - Tiropsomo

Po raz kolejny spotkałyśmy się przy wspólnym pieczeniu z innymi blogerkami i nie tylko podczas wydarzenia "Wypiekanie na śniadanie".
Piekliśmy tym razem greckie bułki z serem feta.
Przepis pochodzi z bloga Pracownia Wypieków.
Jednak była możliwość modyfikowania składników i ja zmieniłam mąkę na pełnoziarnistą i dodałam mniej sera.
A co wyszło zobaczcie sami, ja tylko zapewniam że są przepyszne.



               Składniki: ( 4 duże bułki )
  • 230 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej T 2000 - w oryginale 300 g mąki pszennej
  • 70 g mąki pszennej T 650
  • 1 łyżeczka soli
  • 20 g świeżych drożdży lub 1 łyżeczka drożdży instant - dałam świeże
  • 5 łyżek ciepłej wody
  • 1 łyżka cukru lub miodu - dałam miód słonecznikowy
  • 4 łyżki oliwy
  • 120 ml ciepłego mleka
  • topione masło do smarowania bułeczek
  • 100 g sera feta - rozgniecionego widelcem - w oryginale 270 g
              Do posmarowania: 
1 żółtko wymieszane z 1 łyżeczką wody
              Do posypania:
2 łyżki sezamu

Mąki wsypałam do miski, dodałam sól , wymieszałam.
Drożdże rozpuściłam w wodzie i wlałam do mąki, wymieszałam i dodałam resztę składników: miód, ciepłe mleko i oliwę i wyrobiłam jednolite ciasto.
Ciasto jest bardzo plastyczne i fajnie się gniecie. 
Przełożyłam ciasto do miski wysmarowanej oliwą i przykryłam folią spożywczą. 
Odstawiłam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1-2 godziny. 
Moje ciasto po godzinie wychodziło już prawie z miski więc wyłożyłam je na omączony blat i podzieliłam na cztery części.
Każdy kawałek rozwałkowałam na pasek szerokości ok. 6 centymetrów i grubości 3 milimetrów.
Na każdy pasek pośrodku wysypałam 1/4 rozkruszonego sera feta i zwinęłam w rulon tak aby powstał długi wałek.
Teraz wałki zwinęłam na kształt ślimaka.
 Bułki ułożyłam na omączonym blacie i posmarowałam roztopionym chłodnym masłem.
Przykryłam je folią spożywczą i pozostawiłam na 40 minut do wyrośnięcia, jednak moje po 30 minutach nadawały się już do pieczenia.
Przed samym pieczeniem posmarowałam bułki żółtkiem wymieszanym z wodą i posypałam sezamem.
Piekłam bułki w 200 C prze 30-35 minut.
Studziłam je na kratce.

Smacznego.
Przepis kuchni greckiej.
Razem ze mną bułki wypiekali:
Bożena z bloga Moje Domowe Kucharzenie
Kinga z bloga Małe Kulinaria
Lidia zdjęcie z FB
Marta z bloga Blue Hipopotam 
Łucja z bloga Fabryka Kulinarnych Inspiracji
Alina z bloga Ala piecze i gotuje
Ewelina z bloga Stylowa Kuchnia
Magda z bloga Moja kulinarna przygoda
Monika z bloga Matka Wariatka
Magdalena z bloga Zielenina
Gocha z bloga Smaki Alzacji
Magdalena z bloga Czary-gary w kuchni  
Paulina z bloga Buszująca w kuchni
Edyta z bloga Przy kuchennym stole
Agata z bloga Kulinarne przygody Gatity
Justyna z bloga Gotowanie i pieczenie - I lovit it.
Marghe z bloga Po prostu Marghe
Ewa z bloga Kobieta Renesansu
Bułki wrzucam do Akcji tym razem prowadzonej przez Łucję "Na zakwasie i na drożdżach"

10 komentarze

  1. Ale fajnie wyglądają te Twoje bułeczki...dzięki za wspólne pieczenie..i do następnego..

    OdpowiedzUsuń
  2. Pięknie Ci się upiekły :) Będę do nich wracać ponieważ faktycznie są przepyszne!

    OdpowiedzUsuń
  3. idealnie Ci wyszły Dorotko! dziękuję , że jesteś!

    OdpowiedzUsuń
  4. Z mąki razowej też na pewno są pyszne, dziękuję za wspólne wypiekanie i pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  5. Bułeczki są wspaniałe, a 5 sztuk to zdecydowanie za mało...Dziękuję za kolejny raz wspólnego wypiekania :)

    OdpowiedzUsuń
  6. dziękuję za wspólne pieczenie :) Bułki prezentują się świetnie ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ja też zmniejszyłam ilość sera do 200 g.
    Dziękuję za wspólne wypiekanie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Piękne :) Dzięki za wspólny czas przy piekarniku !

    OdpowiedzUsuń
  9. Pyszności :), dziękuje za wspólny wypiek.

    OdpowiedzUsuń
  10. dziękuję za wspólne wypieki :)

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger