Piekliśmy tym razem greckie bułki z serem feta.
Przepis pochodzi z bloga Pracownia Wypieków.
Jednak była możliwość modyfikowania składników i ja zmieniłam mąkę na pełnoziarnistą i dodałam mniej sera.
A co wyszło zobaczcie sami, ja tylko zapewniam że są przepyszne.
Składniki: ( 4 duże bułki )
- 230 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej T 2000 - w oryginale 300 g mąki pszennej
- 70 g mąki pszennej T 650
- 1 łyżeczka soli
- 20 g świeżych drożdży lub 1 łyżeczka drożdży instant - dałam świeże
- 5 łyżek ciepłej wody
- 1 łyżka cukru lub miodu - dałam miód słonecznikowy
- 4 łyżki oliwy
- 120 ml ciepłego mleka
- topione masło do smarowania bułeczek
- 100 g sera feta - rozgniecionego widelcem - w oryginale 270 g
1 żółtko wymieszane z 1 łyżeczką wody
Do posypania:
2 łyżki sezamu
Mąki wsypałam do miski, dodałam sól , wymieszałam.
Drożdże rozpuściłam w wodzie i wlałam do mąki, wymieszałam i dodałam resztę składników: miód, ciepłe mleko i oliwę i wyrobiłam jednolite ciasto.
Ciasto jest bardzo plastyczne i fajnie się gniecie.
Przełożyłam ciasto do miski wysmarowanej oliwą i przykryłam folią spożywczą.
Odstawiłam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1-2 godziny.
Moje ciasto po godzinie wychodziło już prawie z miski więc wyłożyłam je na omączony blat i podzieliłam na cztery części.
Każdy kawałek rozwałkowałam na pasek szerokości ok. 6 centymetrów i grubości 3 milimetrów.
Na każdy pasek pośrodku wysypałam 1/4 rozkruszonego sera feta i zwinęłam w rulon tak aby powstał długi wałek.
Teraz wałki zwinęłam na kształt ślimaka.
Bułki ułożyłam na omączonym blacie i posmarowałam roztopionym chłodnym masłem.
Przykryłam je folią spożywczą i pozostawiłam na 40 minut do wyrośnięcia, jednak moje po 30 minutach nadawały się już do pieczenia.
Przed samym pieczeniem posmarowałam bułki żółtkiem wymieszanym z wodą i posypałam sezamem.
Piekłam bułki w 200 C prze 30-35 minut.
Studziłam je na kratce.
Smacznego.
Przepis kuchni greckiej.
Razem ze mną bułki wypiekali:
Bożena z bloga Moje Domowe Kucharzenie
Kinga z bloga Małe Kulinaria
Lidia zdjęcie z FB
Marta z bloga Blue Hipopotam
Łucja z bloga Fabryka Kulinarnych Inspiracji
Alina z bloga Ala piecze i gotuje
Ewelina z bloga Stylowa Kuchnia
Magda z bloga Moja kulinarna przygoda
Monika z bloga Matka Wariatka
Magdalena z bloga Zielenina
Gocha z bloga Smaki Alzacji
Magdalena z bloga Czary-gary w kuchni
Paulina z bloga Buszująca w kuchni
Edyta z bloga Przy kuchennym stole
Agata z bloga Kulinarne przygody Gatity
Justyna z bloga Gotowanie i pieczenie - I lovit it.
Marghe z bloga Po prostu Marghe
Ewa z bloga Kobieta Renesansu
Bułki wrzucam do Akcji tym razem prowadzonej przez Łucję "Na zakwasie i na drożdżach"
10 komentarze
Ale fajnie wyglądają te Twoje bułeczki...dzięki za wspólne pieczenie..i do następnego..
OdpowiedzUsuńPięknie Ci się upiekły :) Będę do nich wracać ponieważ faktycznie są przepyszne!
OdpowiedzUsuńidealnie Ci wyszły Dorotko! dziękuję , że jesteś!
OdpowiedzUsuńZ mąki razowej też na pewno są pyszne, dziękuję za wspólne wypiekanie i pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńBułeczki są wspaniałe, a 5 sztuk to zdecydowanie za mało...Dziękuję za kolejny raz wspólnego wypiekania :)
OdpowiedzUsuńdziękuję za wspólne pieczenie :) Bułki prezentują się świetnie ;)
OdpowiedzUsuńJa też zmniejszyłam ilość sera do 200 g.
OdpowiedzUsuńDziękuję za wspólne wypiekanie :)
Piękne :) Dzięki za wspólny czas przy piekarniku !
OdpowiedzUsuńPyszności :), dziękuje za wspólny wypiek.
OdpowiedzUsuńdziękuję za wspólne wypieki :)
OdpowiedzUsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.