Pamiętam pierwsze zetknięcie z gazpacho.
Moja córka wróciła z Hiszpanii po kilku miesiącach niebytu w domu i podczas upału zaproponowała właśnie zupę chłodnik hiszpański.
Było pyszne i teraz często ją robię a zwłaszcza podczas upałów, wspaniale gasi pragnienie.
Hiszpańska zupa - gazpacho.
Składniki:
Przepis kuchni hiszpańskiej.
Składniki:
- 6 dużych dojrzałych pomidorów
- 2 papryki czerwone
- 2 duże ogórki zielone gruntowe
- 1 duża cebula
- garść natki pietruszki
- 1 kromka chleba razowego
- 1 łyżka octu winnego
- 2 łyżki oliwy
- szczypta soli
- pieprz czarny
- 2 ząbki czosnku
- groszek ptysiowy opcjonalnie
- Kromkę chleba namoczyłam w wodzie.
- Pół papryki, pół ogórka i jednego pomidora pokroiłam w drobną kostkę aby potem były do dekoracji.
- Pozostałe pomidory, paprykę i ogórka a także czosnek, cebulę pokroiłam w mniejsze kawałki i zmiksowałam.
- Dodałam także odciśnięty chleb, natkę pietruszki, oliwę oraz sól i pieprz i zmiksowałam ponownie.
- Na koniec dodałam ocet i ponownie wymieszałam.
- Podawałam z kostkami lodu ale równie dobrze można przygotować wcześniej i dobrze schłodzić w lodówce.
- Na wierzchu miseczki posypałam zupę pokrojonymi w kostkę warzywami.
- Można podać z groszkiem ptysiowym.
Przepis kuchni hiszpańskiej.
2 komentarze
od dawna za mną chodzi:) ale trafiłaś z przepisem:) ślinka mi cieknie na ten widok:D
OdpowiedzUsuńAntenko koniecznie zrób a nie pożałujesz.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.