Pyszne i zdrowe ciasto na letnie upały w sam raz.
Ciasto upiekłam w ramach wydarzenia które utworzyła Bożena "Ciasto kruche z owocami"
Zapraszam do pieczenia bo zrobicie je bardzo szybciutko.
Składniki:
- 210 g mąki orkiszowej jasnej
- 70 g masła
- 60 ml mleka
- 2 żółtka
- szczypta soli
- 1 łyżka cukru
- ok. 300 g śliwek
- garść porzeczki czerwonej
- 2-3 łyżki listków werbeny cytrynowej
- 2 łyżki miodu - miałam wielokwiatowy tegoroczny
- 1 jajko
- cukier puder do posypania
Śliwki umyłam i pozbawiłam pestek, a porzeczki obrałam i umyłam.
Z mąki, zimnego masła, zimnego mleka, żółtek, soli i cukru zagniotłam szybko kruche ciasto, które zawinęłam w folię spożywczą i włożyłam na 30 minut do lodówki.
Jak ciasto się schłodziło rozwałkowałam na okrąg gdzieś 20 centymetrów średnicy i włożyłam do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia ale można również położyć ciasto na blaszce bez tortownicy.
Na środku rozłożyłam owoce : śliwki i porzeczki, polałam je miodem, posypałam posiekanymi listkami werbeny cytrynowej i zagięłam brzeg ciasta do środka.
Wierzch ciasta posmarowałam roztrzepanym jajem i wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 180 C na 35 minut.
Po lekkim przestudzeniu posypałam cukrem pudrem.
Smacznego.
Pomysł tutaj [ klik ]
Przepis kuchni francuskiej.
Razem ze mną kruche ciasto z owocami wypiekali:
Joanna - Kruche ze śliwkami i nadzieniem żurawinowym
Agnieszka -Tartaletki truskawkowe
2 komentarze
Wygląda uroczo :)
OdpowiedzUsuńPyszne ciacho..musze kiedy takie zrobić...dzięki za kolejne miłe spotkanie w kuchni..
OdpowiedzUsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.