I gdyby nie to że Bożena utworzyła wydarzenie "Ciasta z warzywami" pewnie jeszcze by poczekało na swoją kolej.
Teraz jak upiekłam i spróbowałam to myślę dlaczego tak długo zwlekałam.
Ciasto jest pyszne, wilgotne, czekoladowe z chrupiącymi orzechami.
Musicie jednak spróbować bo o smaku mogę tylko opowiadać jednak nie poślę go Wam netem.
Zapraszam na pyszne ciasto.
Składniki: ( tortownica 22 cm )
- 150 g białej czekolady
- 5 jajek
- 125 g cukru trzcinowego
- 2 łyżki rumu
- 275 ml oleju sojowego
- 225 g utartego korzenia pietruszki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
- 1/2 łyżeczki kardamonu mielonego
- 225 g mąki pszennej T 500
- 100 g posiekanych orzechów włoskich
- 150 g serka homogenizowanego naturalnego
- 1 łyżka melasy z trzciny cukrowej
- 2 łyżeczki wody z kwiatów pomarańczy
Korzeń pietruszki starłam na tarce o małych otworach.
Jaja ubiłam z rumem na puszystą masę a potem po trochu dodawałam cukier ciągle ubijając.
Powstał piękny jajeczny puch.
Czekoladę rozpuściłam w kąpieli wodnej i lekko przestudziłam.
Do masy jajecznej dodałam olej i rozpuszczoną czekoladę ciągle mieszając.
Teraz do masy wsypywałam po trochu mieszankę mąki, proszku do pieczenia, sody i kardamonu.
Na koniec dodałam starta pietruszkę i posiekane orzechy.
Jeszcze raz dobrze wymieszałam i wylałam ciasto do tortownicy wysmarowanej masłem i wysypanej bułka tartą.
Piekłam ciasto w 180 C przez 60 minut na koniec sprawdzając patyczkiem który po wyjęciu z ciasta ma być suchy.
Ciasto wystudziłam i wyjęłam z tortownicy.
Serek wymieszałam z melasą i wodą z kwiatów pomarańczy i posmarowałam wierzch ciasta.
Udekorowałam orzechami włoskimi.
Włożyłam ciasto na 2 godziny do lodówki.
Smacznego.
Przepis od [ klik ]
Razem ze mną ciasta z warzywami wypiekali:
Agnieszka - Ciasto z dżemem z cukinii
Bożena - Ciasto drożdżowe z dodatkiem ziemniaków
8 komentarze
O rany...ale Dorotko zaszalałaś...nawet do głowy mi nie przyszło , żeby zrobić ciasto z pietruszką,,,muszę kiedy wyprobować..Dzięki..i zapraszam ponownie..
OdpowiedzUsuńFajnie że udało mi się zaskoczyć Ciebie, zwłaszcza Ciebie bo szalejesz z różnymi przepisami i są one bardzo smakowite.
UsuńUpiecz koniecznie.
Intrygujące :)
OdpowiedzUsuńNa pewno niespotykane.
UsuńJa piekłam wczoraj ciasto z cukinią, o cieście z dodatkiem pietruszki pierwszy raz słysze-brzmi ciekawie...:-)
OdpowiedzUsuńI ciekawie smakuje, jest wilgotne i aromatyczne co nie oznacza że pachnie pietruszką , nie nie, trochę jak marchewkowiec a trochę jak ciasto z cukinii.
UsuńŚwietne musi być ciasto z pietruszką :)
OdpowiedzUsuńPyszne, wilgotne, znakomite.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.