Możecie upiec chleb normalnie, w foremce i w piekarniku ale jeśli macie wypiekacz to zachęcam do szybkiego wypieku.
Składniki:
- 400 g mąki pszennej T 650
- 200 ml soku pomidorowego
- 35 ml wody
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
- 3,5 g drożdży instant
Do miski wypiekacza po kolei dodałam : najpierw wodę z sokiem pomidorowym, potem wsypałam mąkę, sól, cukier i drożdże na końcu.
Nastawiłam program do wypieku chleba podstawowego z chrupiącą skórką na bochenek 700 g.
Po ok. 3 godzinach pachnący chleb gotowy.
Smacznego.
Pomysł na chleb Piotrek.
Przepis dodaje do Akcji " Na zakwasie i na drożdżach" którą tym razem prowadzi Łucja.
4 komentarze
Piękny chlebek :) takie szybkie sprawdzone przepisy też są dobre! Dziękuję za przyłączenie się do akcji :)
OdpowiedzUsuńDziękuję Łucjo.
Usuńosobiście dodaję jeszcze łyżkę koncentratu aby był bardziej pomidorowy
OdpowiedzUsuńBardzo fajny pomysł, smak jest a do tego jeszcze kolor, dzięki.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.