Botwinka tak zasmażana jest rewelacyjna w smaku, delikatna i kremowa.
Zachęcam do spróbowania.
Składniki:
- 1 duży pęczek botwinki
- 1 szalotka
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki masła klarowanego
- 1 łyżka oliwy
- 2 łyżki masła klarowanego
- 2 łyżki mąki pszennej
- 150 ml mleka
- 1,5 łyżki białego octu winnego
- sól
- pieprz
- cukier
Na patelni rozgrzałam masło i oliwę i smażyłam na nim warzywa aż stały się chrupiące.
Z masła, mąki i mleka zrobiłam zasmażkę czyli rozgrzałam masło, przesmażyłam na nim mąkę i podlewałam mlekiem ciągle mieszając aby nie zrobiły się grudki.
Zasmażkę dodałam do buraków, doprawiłam solą, cukrem i pieprzem oraz dodałam ocet dla smaku i koloru.
Taka botwinka jest pysznym dodatkiem do mięsa.
Smacznego.
Przepis własny.
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.