niedziela, 27 lipca 2014

Botwinka zasmażana z mlekiem

Uwielbiam botwinę, uwielbiam buraki więc często wymyślam nowe potrawy.
Botwinka tak zasmażana jest rewelacyjna w smaku, delikatna i kremowa.
Zachęcam do spróbowania.

                 Składniki:
  • 1 duży pęczek botwinki
  • 1 szalotka
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • 1 łyżka oliwy
              Zasmażka:
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 150 ml mleka
              Dodatkowo:
  • 1,5 łyżki białego octu winnego
  • sól
  • pieprz
  • cukier
 Botwinkę umyłam i posiekałam tak samo jak szalotkę i czosnek.
Na patelni rozgrzałam masło i oliwę i smażyłam na nim warzywa aż stały się chrupiące.
Z masła, mąki i mleka zrobiłam zasmażkę czyli rozgrzałam masło, przesmażyłam na nim mąkę i podlewałam mlekiem ciągle mieszając aby nie zrobiły się grudki.
Zasmażkę dodałam do buraków, doprawiłam solą, cukrem i pieprzem oraz dodałam ocet dla smaku i koloru.
Taka botwinka jest pysznym dodatkiem do mięsa.
Smacznego.
Przepis własny.

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger