Zupa dzięki kaszy jaglanej nabiera zdrowia i aromatu.
Polecam gorąco.
Botwinka z kaszą jaglaną.
Składniki:
Przepis własny.
- 1 pęczek botwiny
- 1 marchew
- 1 pietruszka
- 1/2 bulwy selera
- kawałek białej części pora
- 1 łodyga selera naciowego
- 1/2 szklanki kaszy jaglanej
- 1500 ml bulionu drobiowego
- sok z cytryny
- sól morska
- pieprz czarny
- szczypta cukru
Przygotowanie zupy:
- Botwinę umyłam i pokroiłam.
- Marchew obrałam i pokroiłam w plastry razem z porem i selerem naciowym.
- Pietruszkę i selera po obraniu pokroiłam w paseczki.
- Wszystkie warzywa włożyłam do garnka, zalałam bulionem i zagotowałam.
- Kaszę jaglana sparzyłam wrzątkiem i odcedziłam po czym wsypałam do zupy cały czas mieszając aby nie porobiły się grudki, czasami kasza jaglana takie niespodzianki robi.
- Gotowałam zupę około 15 minut aż kasza i warzywa zmiękły.
- Potem doprawiałam do smaku solą, pieprzem, cukrem i sokiem z cytryny aby zupa miała piękny kolor.
Przepis własny.
2 komentarze
mam teraz ochotę na taką zupkę:)
OdpowiedzUsuńProste i pyszne, lubię zwłaszcza na zimno, chociaż na ciepło też wchodzi ;)
OdpowiedzUsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.