czwartek, 26 czerwca 2014

Wędzona biała kiełbasa - domowy sposób na wędzenie

Zapytacie czy w domowych warunkach jest to możliwe?
A ja odpowiem oczywiście że tak.
Jak zrobiłam pierwszy raz domową kiełbasę [ klik ] to zaraz  zapragnęłam ją uwędzić ale czym i jak skoro nie mam ogródka ani działki aby sobie taką wędzarnię postawić.
No i znalazłam sposób.
Patelnia, wiórki owocowe, herbata i ryż i wędzimy.
Zachęcam serdecznie do takiego wędzenia bo nie tylko kiełbasę tak można wędzić ale i mięso, warzywa i owoce.
Smak jest dokładnie taki jaki chcemy aby był i takie składniki wkładamy na patelnię.
Zaczynamy wedzenie.

                 Składniki:
  • biała kiełbasa surowa
                 Mieszanka do wędzenia:
  • 100 g ryżu suchego
  • 4 łyżki herbaty earl grey
  • 4 łyżki herbaty wild cherry
  • skórka z 1 pomarańczy
  • 2 listki laurowe
  • 2 łyżki ciemnego cukru trzcinowego

 Najpierw  budujemy wędzarnię.
Wyłożyłam folią aluminiową wok tak aby cały dokładnie był przykryty.
Do miski wsypałam składniki do wędzenia, wymieszałam je dokładnie i przesypałam do woka.
 Do środka woka włożyłam ruszt i ułożyłam na nim kiełbaski.
Potem przykryłam kiełbaski pokrywką od bambusowego parowaru - możecie użyć dowolnej pokrywki ale musi być wysoka aby nie dotykała kiełbasy.
Owinęłam całość mokrym ręcznikiem tak aby dym z woka się nie ulatniał ale też tak aby ręcznik się nie zapalił od płomienia gazowego.
Postawiałam całą konstrukcję na palniku i wędziłam kiełbasę na małym ogniu przez 40 minut, a po 20 minutach obróciłam kiełbaski na drugą stronę i wędziłam dalej.
Smacznego.
Pomysł na wiórki do wędzenia własny.

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger