Piekłam już kiedyś chlebek turecki [ klik ] ale tamten miał zupełni inny smak niż bułeczki od Tatter.
Poczyniłam pewne zmiany ale ten smak przypomniał mi dzieciństwo i bułki kupowane w sklepiku szkolnym zwane "żulikami", pyszności.
Składniki:
Zaczyn:
- 320 g białej pszennej mąki chlebowej - miałam T 550
- 1,5 łyżeczki drożdży instant
- 340 g letniego mleka
Mąkę połączyłam z drożdżami, dolałam mleko, wymieszałam, i wyrobiłam ciasto.
Zostawiłam pod przykryciem na 45-60 minut.
Pozostałe składniki:
- 215 g białej pszennej mąki chlebowej - miałam T 550
- 20 g mielonych migdałów
- 25 g ciemnego słodu - miałam cukier rozpuszczony na suchej patelni i karmelizowany
- 15 g ciemnego cukru muscovado - miałam trzcinowy
- 1 łyżeczka soli
- 50 g stopionego masła
- 50 g melasy trzcinowej
- 3 łyżki kawy inki- dodałam od siebie
- 1 jajko
- 100 g rodzynek
- 1 małe jajo
- 1 łyżka mleka
Masło stopiłam w garnuszku razem z melasą i kawą inką a potem dodałam karmelizowany cukier.
Gdy masa lekko przestygła dodałam jajo i wymieszałam.
Do miski z zaczynem dodałam mąkę, migdały, sól i cukier i wymieszałam.
Potem dodałam masę jajeczną i wyrobiłam gładkie ciasto o dość luźnej konsystencji.
Potem dodałam masę jajeczną i wyrobiłam gładkie ciasto o dość luźnej konsystencji.
Pod koniec wyrabiania dodałam rodzynki i ponownie wyrobiłam.
Odstawiłam ciasto na ok. 1,5 godziny do wyrośniecia.
Po tym czasie ciasto odgazowałam czyli składałam do środka i podzieliłam na 10 części.
Z każdej zrobiłam bułeczkę i odstawiałam na 10 minut aby bułki odpoczęły.
Po 10 minutach z kulek zrobiłam bułeczki dobrze naciągnięte z wierzchu i ułożyłam je na naoliwionej blaszce.
Blachę przykryłam ściereczką i odstawiałam bułki na 1,5 godziny do wyrośnięcia.
Jajo wymieszałam z mlekiem i po urośnięciu a przed pieczeniem posmarowałam bułki z wierzchu.
Piekłam bułeczki przez 30 minut w temperaturze 200 C.
Studziłam na kratce.
Smacznego.
Bułki razem ze mną wypiekali:
Przepis dodaję do Akcji "Na zakwasie i na drożdżach"
11 komentarze
Dzięki za wspólne pieczenie...i do nastepnego..
OdpowiedzUsuńDo nastepnego.
UsuńOczywiście że pyszności,jak wszystko co tworzysz:)))Pozdrawiam i miłego wieczoru życzę:))
OdpowiedzUsuńPozdrawiam Reniu.
Usuńmuszą być przepyszne :) zobacz też moje bułeczki z różą
OdpowiedzUsuńAle pysznie wyszły:)) Dziękuję za wspólną akcję! Pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńDziękuje i ja.
Usuńdziękuję za wspólne pieczenie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję Iza.
UsuńWspaniale ci wyszły, dziękuje za wspólny czas :)
OdpowiedzUsuńI ja dziękuję.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.