środa, 4 czerwca 2014

Trzecie urodziny bloga - konkurs dla czytelników

Drodzy moi Czytelnicy.
Jutro mija trzecia rocznica narodzin Mojego Małego Czarowania.
Przez ten okres trzech lat od jego powstania dużo się działo, nawiązałam sporo ciekawych współpracy, poznałam nowych ciekawych ludzi i spotykałam się z Wami - i choć to spotkania wirtualne wiele mi dają, Wasze pytania napędzają do działania.
Bardzo Wam za to dziękuje.
W ostatnim czasie ukazała się inspirowana Olejami Świata książka która jest zbiorem przepisów polskich blogerów inspirowanych Olejami Świata - "Zdrowie ze smakiem"
Jest to owoc współpracy blogerów z firmą Oleofarm.
W tej książce znajdziecie także dwa moje przepisy i z tego jestem bardzo dumna.
 Oleje Świata mają i dla Was moi czytelnicy prezent w postaci trzech egzemplarzy książki, wystarczy tylko odpowiedzieć na jedno małe pytanie i zostawić ślad po sobie w komentarzu w postaci maila abym mogła Was potem odszukać przy wygranej.
Oto pytanie na które należy zostawić odpowiedź tu pod tym postem w komentarzu.
1."Podaj przepis na lekkie danie które przyniósł byś w prezencie na urodziny Mojego Małego Czarowania."
2. Przepis może być na deser, przystawkę,sałatka, danie główne co Wam w duszy gra , warunek ma być zdrowe i lekkie, zdjęcia mile widziane a wtedy przysyłajcie je na adres dolores1264@o2.pl, ale nie jest to warunkiem udziału w konkursie.
3. Można zgłosić kilka przepisów - ilość dowolna.
4. Konkurs urodzinowy trwa od dziś czyli 04.06.15 do 11.06.14 r.
5. Po tym terminie wybiorę 3 dania które najbardziej przypadną mi do gustu i wtedy poproszę ich autorów o adresy do wysyłki.
6. Nie zapomnijcie przedstawić się i zostawić maila.
             Oto moje publikacje w książce:

Sałatka ze świeżego szpinaku z granatem i serem z niebieską pleśnią
                               Pomidorowe risotto z krewetkami
 Miłej zabawy Wam życzę i czekam na Wasze przepisy prezentowe.
Pozdrawiam Was serdecznie Dorota - Moje Małe Czarowanie.

45 komentarze

  1. Dietetyczny deser z jogurtem i brzoskwiniami

    Składniki
    - jogurt naturalny grecki
    - tarte orzechy laskowe
    - 2 brzoskwinie
    - 2 nektarynki
    - płatki migdałowe


    Jogurt naturalny wymieszać z orzechami laskowymi.
    Brzoskwinie i nektarynki pokroić na mniejsze części i zmiksować w blenderze.
    Do szklanek nakładać warstwę owoców , warstwę jogurtu. Zrobić tyle warstw ile się zmieści. Górę posypać migdałami.

    Monika Teresa:)
    mariolka2004@gmail.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Dietetyczny deser z jogurtem i owocami

    Składniki
    - jogurt grecki
    - 200 g jagód
    - 200 g czerwonych porzeczek
    - 3 łyżki tartych orzechów laskowych


    Jogurt wymieszać z orzechami laskowymi.
    Do blendera włożyć porzeczki i zmiksować. Przełożyć je na dno szklanek. Na porzeczki włożyć jogurt. Umyć pojemnik od blendera i włożyć do niego jagody i zmiksować. Po zmiksowaniu jagody ułożyć na jogurcie. Na samą górę włożyć jogurt i owoce.

    Monika Teresa
    mariolka2004@gmail.com

    OdpowiedzUsuń
  3. Deser jogurtowo - truskawkowy

    Składniki
    - 2 duże jogurty greckie
    - otręby pszenne
    - 250 g truskawek + 2 do ozdoby
    - łyżka cukier puder
    - podpłomyki
    - listki mięty


    Truskawki zmiksować z cukrem pudrem. Jogurt naturalny połączyć z otrębami pszennymi i wymieszać.
    Do szklanek lub pucharków układać jogurt - truskawki - jogurt. Górę ozdobić truskawkami, miętą i podpłomykami.

    Monika Teresa
    mariolka2004@gmail.com

    OdpowiedzUsuń
  4. Deser z jogurtu i kremu brzoskwiniowego

    Składniki
    - jogurt naturalny bałkański
    - łyżka ekstraktu waniliowego
    - 2 łyżki zmielonych płatków migdałowych
    - krem owocowy brzoskwiniowy
    - garść płatków migdałowych


    Jogurt naturalny wymieszać z ekstraktem waniliowym i zmielonymi migdałami. Do szklanki nakładać warstwami najpierw jogurt, potem krem owocowy i tak na przemian. Na samej górze powinien się znaleźć jogurt i pospać go migdałami.

    Monika Teresa
    mariolka2004@gmail.com

    OdpowiedzUsuń
  5. Wszystkiego najlepszego z okazji trzeciej rocznicy blogowania:))))życzę wiele takich rocznic bo bardzo lubię Twojego bloga:)))Nie mam pojęcia co mogłabym przygotować :)))marna ze mnie kucharka,:)))Pozdrawiam serdecznie:))

    OdpowiedzUsuń
  6. Sałatka z kurczakiem gotowanym na parze

    Składniki (dla 2 osób):

    2 duże kawałki z piersi kurczaka
    pół pomidora
    pół czerwonej papryki
    pół czerwonej cebuli
    pół zielonego ogórka
    pół główki sałaty lodowej
    sos sałatkowy koperkowo-ziołowy
    3 łyżki oleju
    3 łyżki wody
    curry, pieprz

    Wykonanie:

    1. Kurczaka przyprawiamy curry i pieprzem, układamy w garnku do gotowania na parze i parujemy. Po ostygnięciu kroimy na plastry.
    2. Sałatkę lodową rwiemy na kawałki i układamy na talerzach, na niej układamy pokrojone na kawałki pomidory, pokrojoną w paski paprykę, pokrojone w plasterki ogórki i cebulę.
    3. Sos mieszamy z olejem i wodą.
    4. Na sałatce układamy plastry kurczaka i polewamy sosem.



    pasja_smaku@wp.pl

    OdpowiedzUsuń
  7. Mnóstwa inspiracji i radości z prowadzenia bloga na kolejne lata:-))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O tak masz rację Marzenko, radości daje mi on najwięcej, dziękuje.

      Usuń
  8. supr blog często do niego zaglądam :-) aby tak dalej powodzenia :-)

    OdpowiedzUsuń
  9. Makaron z warzywami :-)

    Składniki:

    - opakowanie makaronu - u mnie penne rigate
    - 1 brokuł
    - pęczek szparagów
    - 300 g pieczarek
    - papryka żółta
    - papryka czerwona
    - 300 g pomidorków koktajlowych
    - 1 mała cukinia
    - 2 łyżeczki czosnku niedźwiedziego
    - 1 łyżeczka soli himalajskiej
    - 1 łyżeczka ziół prowansalskich
    - szczypta papryki ostrej wędzonej

    Wykonanie:

    Do garnka z gotującą się wodą wrzucamy makaron i gotujemy go all dente. Odcedzamy.
    Do garnka dużego (ja mam taki szeroki rondel) wlewamy 300 ml wody, dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę, cukinię ze skórką, pieczarki podsmażone chwilkę na patelni, pomidorki koktajlowe przekrojone na pół i dusimy to chwilkę dodając przyprawy. W tym czasie gotujemy krótko brokuła, i szparagi ( w wodzie z łyżeczką soli i cukru na stojąco ) też chwilkę ok. 5 minut.
    Dodajemy to do naszego rondla z warzywami i dodajemy makaron. Mieszamy.
    Podajemy na ciepło lub na zimno.
    Możemy udekorować pokrojonymi pomidorkami lub bazylią.

    Smacznego :-)

    Marzena
    szkodzinska.marzena@gmail.com

    OdpowiedzUsuń
  10. Placki z twarogu :-)

    Składniki:

    - 400 g twarogu półtłustego
    - 4 jajka
    - 60 g cukru
    - 1 cukier waniliowy
    - 100 g mąki pszennej
    - olej do smażenia
    cukier puder do posypania

    Wykonanie :

    Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy w osobnej misce ze szczyptą soli na sztywną pianę. Żółtka ubijamy mikserem z cukrem i cukrem waniliowym stopniowo dodajemy twaróg cały czas miksując. Dodajemy mąkę i mieszamy. Na koniec dodajemy ubitą pianę i delikatnie mieszamy łyżką.
    Smażymy na rozgrzanej i posmarowanej olejem patelni - kładziemy po łyżce ciasta i lekko spłaszczamy, smażymy na średnim ogniu do zarumienienia.
    Gotowe placki posypujemy cukrem pudrem.

    Smacznego :-)

    Marzena
    szkodzinska.marzena@gmail.com

    OdpowiedzUsuń
  11. Granola :-)
    Składniki:


    - 400 g płatków błyskawicznych żytnich
    - 3 łyżki orzechów nerkowca
    - 10 daktyli ( ja miałam już bez pestek )
    - 3 łyżki jagód goi
    - 3 łyżki płatków kokosa
    - 3 łyżki kostki kokosa
    - opakowanie mieszanki rodzynek - 100 g
    - 100 g pestek słonecznika
    - 100 g siemienia lnianego
    - 50 g płatków migdałów
    - 4 łyżki płynnego miodu
    - skórka otarta z 1 cytryny
    - sok wyciśnięty z połowy cytryny

    Wykonanie:

    Do miski wsypujemy płatki ( jak nie mamy żytnich to mogą być owsiane ), dodajemy słonecznik, siemię lniane, migdały, skórkę i sok z cytryny, płynny miód (ja swój lekko podgrzałam aby był płynny, ważne aby to był miód prawdziwy) i mieszamy dokładnie łyżką, aż składniki się dobrze połączą.
    Na blaszkę wyłożonej papierem do pieczenia wysypujemy mieszankę i pieczemy w nagrzanym piekarniku do temp. 160 stopni przez 20-25 minut do zarumienienia, funkcja termoobieg. Podczas pieczenia musimy mieszać co jakiś czas mieszankę, aby nam się równo zarumieniła. Po upieczeniu wyciągamy blaszkę i studzimy.
    W misce mieszamy owoce - rodzynki, kokos, orzechy, jagody goi i pokrojone daktyle oraz kiwi. Dodajemy do płatków i mieszamy. Przekładamy jak jest mieszanka już całkiem zimna do słoiczka lub pudełeczka z zamknięciem.
    Podajemy z mlekiem, jogurtem lub kefirem.

    Smacznego ;-)

    Marzena
    szkodzinska.marzena@gmail.com

    OdpowiedzUsuń
  12. Sałatka z kiełkami :-)

    Składniki:

    - 1 sałata lodowa
    - 1 ogórek zielony długi
    - pęczek rzodkiewek
    - pęczek szczypiorku
    - kiełki rzodkiewki i fasoli mung
    - 1 mały jogurt naturalny
    - 1 łyżeczka musztardy
    - pół łyżeczki chrzanu
    - 2 gałązki koperku
    - sól i pieprz

    Wykonanie:

    Do dużej miski wsypujemy pokrojoną sałatę ( ja kroję nożem plastikowym specjalnym do sałat, nie kroimy nożem zwykłym), dodajemy obranego i pokrojonego ogórka, pokrojoną rzodkiewkę, szczypiorek i kiełki.
    Przygotowujemy sos : jogurt naturalny mieszamy z musztardą, chrzanem, solą i pieprzem oraz koperkiem.
    Warzywa polewamy sosem i mieszamy. Ja podałam z pieczonymi ziemniakami.

    Smacznego :-)

    Marzena
    szkodzinska.marzena@gmail.com

    OdpowiedzUsuń
  13. Słodkie kuleczki :-)

    Składniki:

    - 100 g płatków żytnich błyskawicznych
    - 100 g płatków jęczmiennych błyskawicznych
    - 80 g mleka
    - wiórki i cukier waniliowy do obtoczenia kulek
    - 100 g miodu
    - 100 g masła
    - 50 g wiórek kokosowych
    wersja ciemna:
    - 2 łyżki kakao
    - cukier waniliowy i wiórki

    Wykonanie:

    Do naczynia wsypujemy płatki i miksujemy je lekko blenderem.
    Do garnka wkładamy masło, miód i mleko i gotujemy przez chwilkę do rozpuszczenia się masła (5 minut), dodajemy płatki, wiórki i mieszamy łyżką.
    Następnie wszystko jeszcze chwilkę podgrzewamy ciągle mieszając.
    Z ciepłej masy formujemy małe kuleczki i obtaczamy je w mieszance wiórek zmieszanych z cukrem waniliowym.
    W wersji z kakao - do garnka dodajemy kakao razem z masłem, mlekiem i miodem,
    a obtaczamy w mieszance kakao wymieszanego z cukrem waniliowym i wiórkami.

    Schładzamy kuleczki w lodówce :-)

    Marzena
    szkodzinska.marzena@gmail.com

    OdpowiedzUsuń
  14. Wszystkiego dobrego :-) samych pysznych i kolorowych przepisów życzę :-)

    OdpowiedzUsuń
  15. Potraw dających radość, wypieków cieszących oko oraz komentarzy dających ogromną satysfakcję na dalsze lata… i nie tylko. Gratulacje i wszystkiego najlepszego. Danusia :)
    A w prezencie przynoszę Ci... bukiet kwiatów z ananasa.
    Składniki:
    - 1 świeży ananas
    Wykonanie:
    Ananasa obieramy, wycinamy „sęki” i kroimy na cienkie plasterki. Osuszamy na papierowych ręcznikach, układamy na papierze do pieczenia rozłożonym na ruszcie. Pieczemy, raczej suszymy, w piekarniku z termoobiegiem, w temp. 100°C przez 45 minut. (Jeżeli piekarnik nie ma termo obiegu, to przy niedomkniętych drzwiczkach. Można też wykorzystać suszarkę do owoców/grzybów). Co ok. 15 minut plasterki obracamy na drugą stronę. Po 45 minutach przekładamy je na zewnętrzną stronę foremek do babeczek, układamy na ruszcie, zmniejszamy temperaturę do 50°C i suszymy ok. 1,5 godziny. Po tym czasie kwiatki przekładamy do środka foremek (powinny być jeszcze w miarę plastyczne) i zostawiamy w wyłączonym, ale jeszcze ciepłym piekarniku na noc. Przechowujemy zamknięte w szczelnym pojemniku. Idealna, zdrowa przekąska zamiast chipsów, a także piękna dekoracja do deserów, ciast... i nie tylko.

    mojewypiekiinietylko@gmail.com

    OdpowiedzUsuń
  16. Sałatka z kurczakiem i ananasem

    1 podwójny filet z kurczaka
    2 pory
    1 puszka ananasów
    6 łyżek majonezu
    4 jajka
    sól



    Fileta z kurczaka pokroić w kostkę. Przełożyć na patelnię i podsmażyć. Następnie, gdy już będzie upieczony wyjąć z patelni i odsączyć z tłuszczu. Przełożyć do miski. Jajka ugotować na twardo. Pozbawić skorupki i pokroić w kostkę. Porę poszatkować. Dodać do miski. Ananasy pokroić w kostkę, z odrobiną soku z puszki przełożyć do miski. Zalać majonezem. Przyprawić solą. Wymieszać dokładnie.
    gosia47-47@o2.pl

    OdpowiedzUsuń
  17. Truskawkowo- rabarbarowa rozkosz

    CIASTO
    2,5 szklanki mąki
    3/4 szklanki cukru
    2 jajka
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    opakowanie cukru wanilinowego
    ok. pół szklanki mąki ziemniaczanej
    KRUSZONKA
    szklanka maki
    3/4 szklanki cukru
    0,5 kostki margaryny
    DODATKI
    6 lasek rabarbaru
    20 dag truskawek
    0,5 szklanki cukru



    CIASTO: obie mąki przesiać przez sito na stolnicę. Dodać proszek do pieczenia. Wymieszać, zrobić rowek. Dać cukier, cukier wanilinowy i margarynę. Wymieszać i wyrobić. Pod koniec dodać jajka. Wyrobić miękkie ciasto. Dać do lodówki na ok. 30 minut. Po tym czasie rozwałkować i przełożyć na wysmarowaną margaryną brytfannę. Posypać 2 garściami bułki tartej. Rabarbar pokroić. Posypać po cieście i posypać cukrem. Powrzucać truskawki. KRUSZONKA: Do miski wsypać wszystkie składniki i wyrobić rękoma. Pokruszyć po placku. Piec ok. 60 minut. Po tym czasie wyjąc i posypać cukrem pudrem.
    gosia47-47@o2.pl

    OdpowiedzUsuń
  18. Pieczeń z makaronem

    1 opakowanie makaronu świderki
    50 dag mięsa mielonego
    ok. 8 pomidorków koktajlowych
    pęczek szczypiorku
    ok. 25 plasterków boczku wędzonego
    kilka plasterków polędwicy
    1 cebula
    sól, pieprz,
    kucharek (do smaku)
    1 mała bułka
    bułka tarta
    oliwa z oliwek do smażenia



    Makaron świderki ugotować w lekko osolonej wodzie al dante. Odcedzić i zahartować zimną wodą. Szczypiorek poszatkować, pomidorki pokroić na 4 części. Cebulkę poszatkować. Sparzyć na oliwie. Mięso wstawić do miski. Dodać rozmoczoną bułkę oraz bułkę tartą. Następnie dodać cebulkę, pomidorki, szczypiorek. Całość przyprawić. Wymieszać. Niedużą brytfannę wysmarować masłem, następnie układać plasterki boczku, tak, żeby kawałki wystawały poza brytfannę. Na sam spód wyłożyć plastry polędwicy. Nałożyć połowę masy mięsnej do brytfanny. Boki także obłożyć masą. Wyłożyć makaron. Przykryć pozostałością masy. Plastry odstające poza brytfannę, nałożyć na masę. Przykryć pozostałymi plasterkami. Przykryć wierzch folią aluminiową. Piec w 180 st. przez ok. 40 minut. Po tym czasie wyjąć z pieca, odczekać ok. godzinę i wyjąć z brytfanny.

    OdpowiedzUsuń
  19. Pieczeń z makaronem

    1 opakowanie makaronu świderki
    50 dag mięsa mielonego
    ok. 8 pomidorków koktajlowych
    pęczek szczypiorku
    ok. 25 plasterków boczku wędzonego
    kilka plasterków polędwicy
    1 cebula
    sól, pieprz,
    kucharek (do smaku)
    1 mała bułka
    bułka tarta
    oliwa z oliwek do smażenia



    Makaron świderki ugotować w lekko osolonej wodzie al dante. Odcedzić i zahartować zimną wodą. Szczypiorek poszatkować, pomidorki pokroić na 4 części. Cebulkę poszatkować. Sparzyć na oliwie. Mięso wstawić do miski. Dodać rozmoczoną bułkę oraz bułkę tartą. Następnie dodać cebulkę, pomidorki, szczypiorek. Całość przyprawić. Wymieszać. Niedużą brytfannę wysmarować masłem, następnie układać plasterki boczku, tak, żeby kawałki wystawały poza brytfannę. Na sam spód wyłożyć plastry polędwicy. Nałożyć połowę masy mięsnej do brytfanny. Boki także obłożyć masą. Wyłożyć makaron. Przykryć pozostałością masy. Plastry odstające poza brytfannę, nałożyć na masę. Przykryć pozostałymi plasterkami. Przykryć wierzch folią aluminiową. Piec w 180 st. przez ok. 40 minut. Po tym czasie wyjąć z pieca, odczekać ok. godzinę i wyjąć z brytfanny.
    gosia47-47@o2.pl

    OdpowiedzUsuń
  20. Filet z ryżem i pieczarkami

    1 pojedynczy filet z kurczaka
    1 kostka rosołowa
    1 torebka ryżu
    1 pomidor
    1 cebula
    20 dag usmażonych pieczarek
    4 łyżki śmietany 18%
    2 łyżki wody
    1 łyżka mąki
    garść natki pietruszki
    mąka do panierki
    bułka tarta do panierki
    olej do smażenia



    Do garnuszka dać torebkę ryżu i kostkę rosołową. Wlać wodę, tak aby zanurzyć torebkę ryżu w niej. Gotować do miękkości ryżu. Pierś z kurczaka pokroić w większe kawałki. Panierować w mace i bułce tartej i smażyć na rozgrzanym oleju. Dodać poszatkowaną cebulę i nadal smażyć. Następnie dodać usmażone wcześniej pieczarki. Pomidora pokroić w kostkę, dodać do fileta i cebuli. Śmietanę, mąkę i wodę wymieszać, zalać tym składniki na patelni. Mieszać ok. 2-3 minuty. Po tym czasie dodać ryż z torebki oraz poszatkowaną natkę pietruszki. Zamieszać, układać na talerzu. Podawać ciepłe. Smacznego.
    gosia47-47@o2.pl

    OdpowiedzUsuń
  21. Tęczowy przekładaniec

    BISZKOPT RÓŻOWY:
    3 jajka
    3 łyżki cukru
    3 łyżki mąki
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    opakowanie kisielu truskawkowego
    BISZKOPT ŻÓŁTY:
    3 jajka
    3 łyżki mąki
    3 łyżki cukru
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    MASA JABŁKOWA
    1,5 kg jabłek
    4 łyżki cukru
    2 opakowanie galaretki agrestowej
    MASA ŚMIETANKOWA
    700 ml śmietany 30 %
    2-3 łyżki cukru pudru
    3 łyżeczki żelatyny
    CIASTO KOKOSOWE
    5 białek
    szklanka cukru
    20 dag wiórek kokosowych
    płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    POLEWA
    2 łyżki masła
    3 łyżki kakao
    3 łyżki cukru
    3 łyżki wody
    DODATKOWO
    kieliszek spirytusu
    kilka rurek waflowych pustych



    BISZKOPT: Białka ubić, dodać cukier i nadal ubijać. Do ubitej piany dodać żółtka a następnie przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i wymieszać łyżką. Wylać na brytfannę i piec ok. 25 minut w 180 st. BISZKOPT RÓŻOWY: Białka ubić, następnie dodać cukier i ubijać nadal. Zmniejszyć obroty miksera i dodać żółtka. Wymieszać mąkę, proszek do pieczenia i kisiel. Przesiać do masy i wymieszać łyżką. Przełożyć na brytfannę i piec ok. 25 minut w 180 st. CIASTO KOKOSOWE: Białka ubić, dodać cukier i nadal ubijać. Do sztywnej piany dodać wiórki kokosowe i proszek do pieczenia i wymieszać łyżką. Wstawić do piekarnika na 20 minut w 180 st. MASA JABŁKOWA: Jabłka ubić, pozbawić skórki i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Wstawić do garnka i dodać cukier i galaretki. Podsmażyć przez kilka minut. Odstawić do wystudzenia. MASA ŚMIETANKOWA: Przygotować żelatynę jak podano na opakowaniu. Śmietanę ubić, dodać cukier i przygotowaną wcześniej żelatynę. POLEWA: Do garnuszka wstawić wszystkie składniki i podpalić palnik. Mieszać aż się zagotuje. Od razu wyłożyć na placek, bo niedługo zgęstnieje. SKŁADANIE: biszkopt różowy- masa jabłkowa- biszkopt żółty- połowa masy śmietankowej- rurki maczane w alkoholu rozcieńczonym z wodą (stosunek 1:1) - druga połowa masy śmietankowej- ciasto kokosowe- polewa
    gosia47-47@o2.pl

    OdpowiedzUsuń
  22. Kukurydziane kuleczki

    1 pojedyncza pierś z kurczaka
    miska płatków kukurydzianych
    4-5 łyżek mąki
    1 jajko
    3/4 szklanki mleka
    przyprawa do mięsa
    kucharek
    2 szczypty soli



    Fileta z kurczaka pociąć na mniejsze kosteczki. Przyprawić wg uznania przyprawą do mięsa i kucharkiem. Mąkę wymieszać w miseczce z mlekiem i jajkiem. Dodać sól. Całość razem wymieszać. Jeśli ciasto będzie zbyt lejące należy dodać troszkę mąki. W osobnej miseczce płatki kukurydziane należy rozgnieść. Kostki fileta maczać w cieście, a następnie panierować w płatkach kukurydzianych. Całość smażyć na głębokim tłuszczu (jak pączki). Smażyć ok. 3-4 minut. Podawać z keczupem.

    OdpowiedzUsuń
  23. Jajka faszerowane koreczkami śledziowymi

    1 mały słoiczek koreczków śledziowych
    1 pomidor
    pęczek szczypiorku
    10 jajek
    kilka łyżek majonezu
    pieprz
    sól



    Jajka ugotować na twardo w lekko osolonej wodzie. Gdy będą już ugotowane, zahartować w zimnej wodzie. Pozbawić skorupek i przeciąć na pół. Z jajek wyjąć żółtka. Włożyć je do miski i rozwalić tłuczkiem lub łyżką. Koreczki śledziowe i pomidora pokroić w drobne kawałki. Poszatkować natkę pietruszki. Wszystko włożyć do miski z żółtkami i wymieszać. Przyprawić i zalać majonezem. Wymieszać. Jajka faszerować powstałą masą. Przyozdobić przed podaniem.
    gosia47-47@o2.pl

    OdpowiedzUsuń
  24. Japończyki z sałatką jarzynową

    3 marchewki
    1 pietruszka
    2 ziemniaki
    3 jajka
    3 ogórki kiszone
    majonez
    DODATKOWO
    kilka płatów śledziowych
    kilka jajek



    Jajka ugotować (te na sałatkę) i pokroić w kostkę. Tak samo postąpić z marchewką, pietruszką i ziemniakami (warzywa pozbawić skórek)- czyli ugotować i pokroić w kostkę. Ogórki kiszone tak samo pokroić w kostkę. Wszystko wstawić do miski i pomieszać, przyprawić wg uznania i zalać majonezem. 2 łyżki sałatki formować na talerzu w kulkę, owinąć filetem. Na wierzch postawić ugotowane pozostałe jajka i przekrojone na pół. Dodatkowo przyozdobiłam cebulką, która była w słoiku ze śledziami.
    gosia47-47@o2.pl

    OdpowiedzUsuń
  25. Pyszna sałatka z uszkami tortellini

    kilka grubszych plastrów szynki
    1/2 pory
    1 opakowanie uszek tortellini
    1 puszka kukurydzy
    1 pomidor
    pieprz
    majonez

    Uszka tortellini zagotować w lekko osolonej wodzie. Szynkę pokroić w kostkę. Porę skroić i sparzyć (poszatkować drobno i zalać ugotowaną wodą, chwilę potrzymać na durszlaku). Pomidor pokroi w kostkę, kukurydzę odsączyć z zalewy. Całość wymieszać w misce, przyprawić do smaku pieprzem, zalać majonezem. Całość jeszcze raz dokładnie wymieszać.
    gosia47-47@o2.pl

    OdpowiedzUsuń
  26. Ryżowa niespodzianka

    1 pojedynczy filet z kurczaka
    1/2 pomidora
    1/3 słoiczka marynowanej papryki
    1 torebka ryżu białego
    1/3 cebuli
    olej do smażenia
    natka pietruszki do posypania


    Torebkę ryżu zagotować w lekko osolonej wodzie, aż ryż będzie miękki. Cebulę poszatkować drobno i podsmażyć na patelni. Filet pokroić w kostkę. Wrzucić na patelnię. Podsmażyć. Pomidora pokroić w kostkę. Paprykę odsączyć z zalewy i pokroić drobniej. Paprykę i pomidora wrzucić na patelnię i chwilę podsmażać. Ugotowany ryż wyciągnąć z torebki i wyłożyć na patelnię. Całość wszystko wymieszać. Przełożyć do misek i posypać posiekaną natką pietruszki.
    gosia47-47@o2.pl

    OdpowiedzUsuń
  27. Biała kiełbasa z warzywami

    5 białych kiełbasek
    1 pora
    3/4 cebuli
    3/4 pomidora
    pieprz czarny mielony
    kucharek


    Porę poszatkować. Do większego rondelka wlać wodę i zagotować. Kiedy będzie się gotowała wrzucić do niej na ok. pół minuty poszatkowaną porę a następnie przełożyć na durszlak. Cebulę także poszatkować, pomidora pokroić w kostkę. Kiełbasę białą naciąć w kilku miejscach. Naczynie żaroodporne wysmarować margaryną, wrzucić do niego sparzoną porę (trochę zostawić), ułożyć kiełbaski, a następnie powrzucać porę, cebulę i pomidora. Przyprawić do smaku pieprzem i kucharkiem. Zapiekać w 180 st. przez ok. 25 minut. Podawać ciepłe.
    gosia47-47@o2.pl

    OdpowiedzUsuń
  28. Super książka, niestety nie wezmę udziału ponieważ nie mam konta na facebooku :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Karolino a po co Ci konto na FB? przecież komentarz wpisujesz tutaj pod postem.Zapraszam zatem.

      Usuń
  29. Po pierwsze chciałam złożyć najszczersze gratulacje! Bardzo ładny staż hehe :)
    Co ja bym przygotowała na takie miłe wydarzenie? Shake z bananami, lodami i masłem orzechowym! Wiadomo, jest teraz gorąco, nawet bardzo gorąco i wszytko płynie, a taki zimny deser to wybawienie :)
    Orzechowo-Bananowy Shake
    4 porcje:
    4 mrożone banany
    4 gałki lodów śmietankowych/waniliowych
    4 czubate łyżki masła orzechowego
    4 szklanki mleka sojowego (najlepiej smakowego - waniliowe)
    gorzka czekolada

    Wszystko razem miksujemy w blenderze na gładką masę. Shake przelewamy do szklanek i na wierzch posypujemy startą gorzką czekoladą. Podajemy puki zimne!

    Całość jest zdrowa i lekka bo jak wiadomo lody to najmniej kaloryczny deser, banany są zdrowe, masło orzechowe jak i czekolada posiadają zdrowe tłuszcze, natomiast mleko sojowe dobrze wpływa na gospodarkę hormonalną u kobiet :)

    Pozdrawiam,
    Natalia

    nataliekudli@gmail.com

    OdpowiedzUsuń
  30. Czy konkurs trwa do 11 włącznie ,

    OdpowiedzUsuń
  31. Sałatka z tofu
    100 g makaronu ryżowego
    150 g wędzonego tofu
    2 łyżki sosu sojowego
    1/2 pęczka natki pietruszki
    1 szklanka mrożonego groszku
    1 świeża papryczka chilli
    Dresing
    1 cytryna
    1 łyżeczka musztardy
    1 łyżeczka miodu
    Szczyptę soli
    Kilka listków mięty
    Kilka listków melisy cytrynowej

    Tofu pokroić w kostkę i zalać sosem sojowym - odstawić. Makaron przygotować według przepisu na opakowaniu. Groszek wyłożyć na sito i przelać wrzątkiem, odsączyć i przełożyć do wcześniej przygotowanego makaronu wraz z posiekaną natką. Tofu odsączyć i osuszyć, i dodać do reszty składników.
    Dresing
    Wycisnąć sok z cytryny , dodać łyżeczkę musztardy i miodu oraz oliwy . W międzyczasie melisę i miętę drobno pokroić i dodać do dresingu wymieszać i doprawić solą. Wymieszać z sałatką podawać schłodzone.
    Smacznego
    Zdjęcia niestety niemoge wysłać net w kompie zepsuty dobrze że udało się przez telefon 😊

    OdpowiedzUsuń
  32. Mus czekoladowy: 3 czekolady deserowe, 2 śmietan-fixy, bita śmietana w proszku,szklanka mleka. Czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej,śmietaę ubić z mlekiem i fixami,następnie dodać czekoladę rozpuszczoną i wymieszać.Przełożyć do miseczek i schłodzić 1 h w lodówce.

    OdpowiedzUsuń
  33. Mus czekoladowy: 3 czekolady deserowe, 2 śmietan-fixy, bita śmietana w proszku,szklanka mleka. Czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej,śmietaę ubić z mlekiem i fixami,następnie dodać czekoladę rozpuszczoną i wymieszać.Przełożyć do miseczek i schłodzić 1 h w lodówce.

    OdpowiedzUsuń
  34. Lekka tarta z malinami

    kruchy spód:
    100 g masła
    2 szklanki mąki
    0,5 szklanki cukru pudru
    1 jajko
    łyżka jogurtu naturalnego
    Do przesianej mąki i cukru pudru dodać pokrojone w kostkę zimne masło i resztę składników, a następnie szybko zagnieść kruche ciasto. Zawinąć je w folię spożywczą i włożyć na 20 minut do lodówki. Po tym czasie ciasto wykładamy na spód do tarty i podpiekamy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopnu około 15- 20 minut.

    krem budyniowy:
    1,5 szklanki mleka
    6 łyżeczek mąki ziemniaczanej
    3 łyżeczki cukru
    kilka kropel aromatu waniliowego

    Zagotowujemy mleko i słodzimy, ale zostawiamy 1/4 szklanki, w której rozrabiamy mąkę, gdy mleko się gotuje zestawiamy z gazu i wlewamy mieszankę z mączką energicznie mieszając, a następnie dodajemy aromat. Po wystudzeniu budyń wylewamy na tartę.
    Całość przyozdabiamy malinami.
    Smacznego!( zdjęcie wysłałam na maila)
    Pozdrawiam
    Maja Kostrzewa

    OdpowiedzUsuń
  35. Serwus! Moja propozycja, to: Wiosenna babka bazyliowa - jogurtowo lekka :). Przepyszna!

    Składniki:
    2 i 1/4 szklanki mąki pszennej
    1 i 1/2 doniczki bazylii
    3/4 szklanki cukru (w tym 2 torebki cukru wanilinowego po 16g)
    120 g masła
    2 jogurty naturalne po 165g
    szczypta soli
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 łyżeczka sody
    2 jajka
    skórka stara z połowy cytryny

    WAŻNE jest to, żeby składniki były w temperaturze pokojowej, no chyba, że ktoś lubi zakalce :).

    Wykonanie:

    Listki bazylii umyć, posiekać na mniejsze kawałeczki i zmiksować z częścią jogurtu, po czym wymieszać z resztą jogurtu i dodać skórkę cytrynową.
    Mąkę przesiać z solą, sodą, proszkiem do pieczenia. Odstawić.
    Masło zmiksować z cukrem na białą masę. Dodawać po kolei jajka, dalej miksując. Zmniejszyć obroty i dodawać mąkę na zmianę z jogurtem. Miksować na wolnych obrotach jedynie do wymieszania składników.
    Masę wlać do formy uprzednio wysmarowanej masłem i wysypanej mąką. Piec 45-60 minut w 150 stopniach.

    Fotki na mailu :).
    Pozdrawiam
    Polaca Mala
    (polaca.mala.blog@gmail.com)

    OdpowiedzUsuń
  36. Nie ma to jak się spóźnić na konkurs... o kilka lat:D Ale za to można podejrzeć i wypróbować kilka fajnych przepisów kulinarnych. Zatem nie ma tego złego;)

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger