Zapraszam serdecznie.
Składniki:
Ciasto kruche:
- 250 g mąki pszennej
- 1 żółtko
- 1 łyżka kwaśnej śmietany
- szczypta soli
- 125 g zimnego masła
- 1 łyżeczka estragonu
Z ciasta uformowałam kulę, zawinęłam ją w folię spożywczą i wstawiłam na godzinę do lodówki.
Po tym czasie rozwałkowałam ciasto na wielkość blaszki - u mnie kwadratowa forma - wysmarowanej masłem formując brzegi.
Ciasto ponakłuwałm widelcem, przykryłam papierem do pieczenia, obciążyłam fasolą i piekłam 20 minut w 200 C.
Wyjęłam z piekarnika, zdjęłam fasolę.
Sos:
- 200 ml mleka
- 100 g sera z niebieską pleśnią
- 100 g sera salami
- sól
- pieprz
- oregano
- 1 jajo
- 150 g salami wieprzowego z orzechami włoskimi
- 1/2 szklanki czarnych oliwek bez pestek
- 1 łyżeczka ostropestu
Podgrzewałam sos aż sery się rozpuściły, doprawiłam pieprzem i solą oraz suszonym oregano.
Sos wylałam na podpieczony spód a na wierzchu poukładałam pokrojone w plastry salami, pokrojone w plastry oliwki oraz posypałam ostropestem.
Piekłam w piekarniku nagrzanym do 190 C przez 35 minut.
Smacznego.
Przepis własny.
5 komentarze
pysznie:)
OdpowiedzUsuńcudownie przyrumieniona:) uwielbiam!
OdpowiedzUsuńTez lubię taką przypieczoną.
UsuńNiedawno robiłem tartę ale okrągłą a nie kwadratową :) i też z rabarberem - robiłem z tego przepisu: Jak zrobić tartę
OdpowiedzUsuńMusiała być pyszna.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.