niedziela, 29 czerwca 2014

Sola zapiekana z tymiankiem na szpinaku

Teraz zapraszam Was na pyszny obiad, kolację czy co tam chcecie.
Ryba jest przepyszna i dostarczy nam potrzebnych składników odżywczych.
Szpinak jest zwieńczeniem dania a przy zapiekaniu smaki się wymieszają i jest smakowicie.
Zapraszam.

               Składniki:
  • 2 duże filety z soli
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 150 g szpinaku baby
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 1/2 strąka czerwonej papryki
  • 1/2 małej cukinii
  • 1/2 pęczka tymianku
  • 180 g sera Rokpol Blue
  • 1 limonka
  • sól
  • pieprz
Filety z soli przekroiłam wzdłuż i skropiłam sokiem z limonki i lekko posoliłam.
Teraz zajęłam się warzywami.
Pokroiłam wraz ze skórką cukinię w plasterki,czosnek posiekałam, paprykę w paski a szpinak umyłam i osuszyłam.
 Dno naczynia do zapiekania wysmarowałam masłem i ułożyłam na nim szpinak, paprykę i cukinię, posmarowałam przecierem pomidorowym, lekko posoliłam i pokruszyłam połowę sera.
Na serze ułożyłam filety rybne a na nich gałązki tymianku i resztę pokruszonego sera.
 Naczynie do zapiekania przykryłam i wstawiłam do nagrzanego do 180 C piekarnika i zapiekałam 30 minut pod przykryciem i 10 bez przykrycia.
Po zapieczeniu pozostawiłam zapiekankę 10 minut aby smaki się przegryzły.
Podałam z kawałkami limonki.
Smacznego.
Przepis własny.

1 komentarze

  1. Zaglądając do Ciebie nigdy się nie zawiodę:)))zawsze pysznie i niezwyczajnie:)))Pozdrawiam serdecznie:)

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger