Sernik ma wyraźną strukturę i bardzo delikatny miąższ a polewa z rabarbaru, kwaskowata i delikatna zarazem podnosi walory smakowe sernika.
Zachęcam gorąco bo sernik jest wart spróbowania.
Sernik z ryżem i polewą z rabarbaru.
Składniki: tortownica 22 cm
Spód:
Składniki: tortownica 22 cm
Spód:
- 1 szklanka drobno pokruszonych wafli
- szczypta cynamonu
- 50 g rozpuszczonego masła
Masa serowa:
Polewa:
Inspiracja od Malwiny.
- 600 g serka homogenizowanego naturalnego
- 1/2 szklanki cukru trzcinowego
- 4 jaja
- 2 łyżeczki cynamonu
- 2 i 1/2 szklanki ugotowanego ryżu długoziarnistego
Przygotowanie sernika:
- Herbatniki pokruszyłam prawie na pył w malakserze, dodałam cynamon i roztopione masło i dobrze wymieszałam.
- Dno i boki tortownicy wyłożyłam papierem do pieczenia i wysypałam masę waflową na spód, dobrze ugniotłam i wstawiłam do lodówki na 30 minut.
- Ser zmiksowałam razem z cukrem i cynamonem.
- Do masy dodałam po 1 jajku i miksowałam na niskich obrotach.
- Na koniec dodałam ugotowany ryż i dobrze wymieszałam.
- Masę serowo - ryżową wylałam na spód z wafli i piekłam sernik przez 1,5 godziny w temperaturze 180 C.
- Po upieczeniu pozostawiałam sernik w stygnącym piekarniku.
- Sernik czasami piecze się dłużej a czasami krócej i dlatego próba patyczka jest tu wskazana.
- Jeśli patyczek wetknięty w środek sernika jest suchy wtedy ciasto jest upieczone.
Polewa:
- 1 duża łodyga rabarbaru
- 2 łyżki cukru trzcinowego
- 1 łyżka masła klarowanego
- 1 łyżeczka żelatyny
- 1 łyżka poppingu z amarantusa
- Rabarbar umyłam i pokroiłam na kawałki wielkości 2 centymetrowe.
- Na patelni rozgrzałam masło, wsypałam cukier i jak się rozpuścił włożyłam kawałki rabarbaru.
- Dusiłam pod przykryciem do momentu aż rabarbar całkowicie się rozpadł.
- Wtedy na gorący jeszcze wsypałam żelatynę i chwilę mieszałam aby się rozpuściła.
- Pozostawiałam do wystygnięcia.
- Chłodny rabarbar wyłożyłam na chłodny sernik, posypałam poppingiem z amarantusa i wstawiałam na noc do lodówki.
Inspiracja od Malwiny.
7 komentarze
ale fajny wysoki ten twój sernik :) u mnie dziś blok czekoladowy
OdpowiedzUsuńWszystko zależy od tortownicy, jak weźmiesz mniejsza to będzie wyższy i na odwrót.Spróbuj koniecznie.
Usuńtakiego sernika jeszcze nie jadłam:) ciekawy pomysł:)
OdpowiedzUsuńA więc do dzieła Justyno, na pewno Ci posmakuje.
Usuńwoowww jaki genialny pomysł z tym ryżem:) jestem bardzo ciekawa tego smaku, bo nigdy czegoś podobnego nie próbowałam:) chcę kawałeczek;)
OdpowiedzUsuńKawałeczek do Ciebie jedzie a tymczasem zrób sama bo jest tego wart.
Usuńchyba się skuszę i zrobię,nie jadłam jeszcze ciasta z ryżem:)
OdpowiedzUsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.