Do deseru użyłam owocu który pierwszy raz widziałam na oczy i zakupiłam szybciutko.
Owoc ten to miszpelnik - kupiłam go w markecie.
Miszpelnik japoński zwany także niśplik japoński smakiem przypomina dojrzałe jabłko i rośnie w Chinach.
Doskonały do deserów i ciast.
Owoc ma wysokie walory dietetyczne dzięki niskiej zawartości tłuszczów nasyconych i sodu oraz wysokiej zawartości witaminy A, błonnika, witaminy B6, potasu i magnezu.
Jeśli tylko znajdziecie ten owoc koniecznie popróbujcie, mnie bardzo smakował.
A do sajgonek możecie użyć owoców jakie lubicie.
Deser jest pyszny, lekki i szybko znika.
Rolsy z owocami czyli jak zrobić sajgonki owocowe?
Składniki:
- papier ryżowy
- 1 duża łodyga rabarbaru
- 1 łyżeczka masła klarowanego
- 2 łyżki cukru trzcinowego
- 300 g truskawek
- 2 łyżki cukru pudru
- truskawki
- arbuz żółty
- miszpelnik owoce
- 2-3 łyżki posiekanych orzechów nerkowca
Przygotowanie:
- Najpierw zabrałam się za konfiturę z rabarbaru.
- Łodygę umyłam, osuszyłam i pokroiłam na mniejsze kawałki.
- Na patelni rozgrzałam masło a w nim stopiłam cukier trzcinowy.
- Włożyłam wtedy na patelnię kawałki rabarbaru i pod przykryciem rozpróżyłam rabarbar.
- Smażyłam aż zgęstniał.
- Truskawki zmiksowałam z cukrem pudrem na gładki sos.
- Miszpelnik pokroiłam na kostkę, truskawki w cząstki a arbuza w paseczki.
- Papier ryżowy układałam na desce do krojenia i smarowałam ciepłą wodą, chwilę odczekałam aż zmiękł i posmarowałam go wówczas konfiturą z rabarbaru.
- Na konfiturę układałam na środku kawałki owoców po czym zawijałam brzegi do środka i zwijałam w rulon.
- Sajgonki układałam na talerzu, polałam sosem truskawkowym i posypałam posiekanymi orzechami nerkowca.
Smacznego.
Przepis: Dorota Owczarek
4 komentarze
to jest dopiero pomysł!:D genialne!
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję.
Usuńwygląda to cudownie!
OdpowiedzUsuńzapraszam na pyszne ciasto! :)
Już pędzę.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.