Jest wilgotny i pyszny, wiśnie z nalewki dodają mu pikanterii.
Zapraszam na pyszne ciasto.
Składniki: ( tortownica 20 cm )
Ciasto:
- 4 jaja
- 4 łyżki wody
- 1/2 szklanki cukru
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1/2 szklanki kawy capuccino
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 125 g masła
- 300 ml śmietanki 30 %
- 1 opakowanie śmietanfiksu
- 2 łyżki syropu z buraków cukrowych + do nasączenia kilka łyżek - miałam od Skworcu
- wiśnie z nalewki
Do jaj dodałam ciepłą wodę i ubiłam je na puch.
Potem dodałam do jaj cukier i dalej ubijałam.
Obie mąki, proszek do pieczenia i kawę capuccino wymieszałam i po łyżce dodawałam do masy jajecznej ciągle ucierając.
Masło rozpuściłam i po przestudzeniu na koniec dodałam je cienką stużką do masy.
Przelałam ciasto do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i piekłam w 180 C przez 35 minut.
Po upieczeniu wystudziłam w tortownicy a potem zdjęłam obręcz i przekroiłam ciasto na dwa krążki.
Śmietankę ubiłam razem ze śmieanfiksem na twardą pianę, na koniec dodałam 2 łyżki syropu z buraków cukrowych i wymieszałam.
Pierwszy krążek nasączyłam kilkoma łyżkami syropu z buraków, położyłam połowę masy śmietankowej, przykryłam drugim krążkiem, posmarowałam resztą masy śmietankowej.
Na wierzchu polałam strużkami syropu i udekorowałam wiśniami z nalewki.
Schłodziłam torcik w lodówce.
Smacznego.
Pomysł własny.
1 komentarze
zachwycił mnie:) piękny, elegancki i pyszny
OdpowiedzUsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.