piątek, 20 czerwca 2014

Knedle z morelami

Dalej trwa jazda z Formułą 1, tym razem dojechaliśmy na Grand Prix  Austrii.
Wydarzenie dla nas utworzyła Daria.
Jak Austria to koniecznie knedle, a jak knedle to koniecznie z morelami.
W Austrii takie knedle to numer jeden na liście dań do spróbowania.
Delikatne knedle rozpływające się w ustach z nadzieniem morelowym.
Zapraszam na pyszny obiad po austriacku.
 

                  Składniki:
           Ciasto:
  • 250 g twarogu
  • 2 łyżeczki oleju
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • ok. 250 g mąki
              Dodatkowo:
  • 16 moreli małych albo 10 większych
  • cukier trzcinowy
  • 5-6 łyżek bułki tartej
  • ok. 3 łyżek masła

 Twaróg - miałam półtłusty rozgniotłam w palcach i dodałam do niego pozostałe składniki.
Mąkę wsypywałam stopniowo do momentu aż powstało jednolite, zwarte ciasto.
Czasami jest to więcej czasami mniej niż 250 g mąki gdyż zależy to od stopnia wilgotności twarogu.
Ciasto podzieliłam na 10 części bo miałam dość duże morele i nie starczyłoby na więcej.
Jeśli morele macie wielkości orzecha włoskiego wtedy spokojnie wystarczy na 16 knedli.
Z każdej moreli wyjęłam pestkę ale tak aby jej nie rozpołowić całkiem i w miejsce pestki wsypałam łyżeczkę cukru trzcinowego i zacisnęłam morelę.
Potem każdą morelę oblepiłam ciastem tworząc knedle.
Knedle wkładałam do osolonej wrzącej wody i od momentu wypłynięcia gotowałam 10 minut.
Na rozgrzanej patelni zrumieniłam bułkę tartą z 1 łyżką cukru trzcinowego i rozprowadziłam masłem.
Następnie podsmażyłam knedle na zrumienionej bułce.

Smacznego.
Przepis kuchni Austrii.
Przepis wędruje także do Akcji "Morelkowo Brzoskwiniowo 6"
Przepis dodaje do Akcji "Lato z ...knedlami"
Lato z... knedlami

21 komentarze

  1. knedle! jak ja dawno nie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny pomysł na dzisiejszy obiad:))Pozdrawiam serdecznie:))

    OdpowiedzUsuń
  3. Mmm pychota :) tak dawno nie jadłam moreli, a tutaj jeszcze w knedlach! Mniam

    Zapraszam do mnie na dietetyczną pannę cotte i najlepsze lody bananowe!

    www.paczekwkuchni.blogspot.com

    Pozdrawiam :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. świetny pomysł w zeszłym roku zrobiłam takie i bardzo mi smakowały:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wspaniały smakołyk, ruszam do kuchni:) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  6. Knedle świetne są ze wszystkim !
    Z morelami maja smak lata. Ja dodaję do swoich zainspirowana BistroMamą kawałki gorzkiej czekolady ;
    Pozdrawiam,

    OdpowiedzUsuń
  7. Kocham knedle! Ale właśnie sobie uświadomiłam, że nigdy nie jadłam ich z morelami... a z pewnością są przepyszne

    OdpowiedzUsuń
  8. A za mną chodzą knedle od jakiegoś czasu.

    OdpowiedzUsuń
  9. Już robiłam takie knedle, tylko nigdy z morelami.
    Czas to naprawić to niedopatrzenie.
    Serdecznie pozdrawiam:)*

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Koniecznie spróbuj, są pycha, tym bardziej że morele są tak krótko.

      Usuń
  10. Widzę Karolino że gotowe komentarze do wklejania to Twoja specjalność. Specjalnie udostepniłam oba aby było porównanie.

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger