Tym razem szef kuchni serwuje narodowy przysmak Austriaków czyli Käsespätzle.
Käsespätzle to inaczej domowe kluseczki makaronowe z serem i cebulką po austriacku.
Bardzo pyszna potrawa i bardzo szybko się ją gotuje.
Zapraszam serdecznie.
Składniki:
Ciasto:
- 250 g mąki
- 5 jaj
- 1 żółtko
- szczypta soli
- 2-3 łyżki wody jeśli ciasto okaże się za gęste
- 2 łyżki masła
- 150 g sera Emmenthaler, Gruyere lub Cheddar
- 2 duże cebule
- 75 g masła
Ciasto ma być miękkie ale nie lejące jeśli jest zbyt gęste należy dodać trochę wody.
Odstawiłam ciasto na 30 minut aby odpoczęło.
Ser starłam na tarce o grubych oczkach.
Cebulę pokroiłam w plasterki.
Na patelni rozgrzałam masło i smażyłam na nim cebulę do momentu aż nabrała złotego koloru.
Przeniosłam ją wówczas na ręcznik papierowy aby ją osączyć z tłuszczu.
W garnku zagotowałam wodę z solą i jak zawrzała na garnku umieściłam durszlak metalowy i wlałam do niego ciasto.
Pałką przecierałam ciasto do gotującej wody.
Gdy całe ciasto znalazło się w wodzie w postaci kluseczek zamieszałam i gotowałam 3 minuty.
Kluski odcedziłam a w garnku rozpuściłam masło, włożyłam z powrotem kluski, dodałam ser i cebulkę i wymieszałam.
Gorące wyłożyłam na talerze.
Smacznego.
Przepis kuchni Austrii.
5 komentarze
Jadła tą potrawę w Austrii. Faktycznie, jest pyszna.
OdpowiedzUsuńBardzo lubię Spätzle i często je robię na obiad.
Podaję z wołowiną i sosem. Są pyszne. W Austrii i Bawarii (Niemczech) można kupić przyrząd do Spätzle.
Pozdrawiam:)
Z chęcią bym taki przyrząd zakupiła, u nas nigdzie nie widziałam.Z wołowina są na pewno znakomite .
UsuńDzięki Łucjo.
Ja bym bardzo chętnie sobie taki posiłek wmiotła, ale niestety póki dieta, muszę się powstrzymać. Spatzle uwielbiam!
OdpowiedzUsuńChoć troszeczkę sobie zrób bo pyszne.
UsuńBardzo dziękuję za udział w akcji kolejny raz :) oby Ci się nie znudziło ;)
OdpowiedzUsuńFajne kluseczki, kiedyś sąsiadka mi mówiła, że kupuje takie gotowe w Lidlu, ale podejrzewam, że są bez porównania z domowymi.
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.