poniedziałek, 2 czerwca 2014

Granatowy sernik z Mojito

Sernik ten robi się dość szybko tylko czas tężenia jest ok. 3 godzin.
Sernik jest pulchny, aromatyczny i znakomicie nadaje się na deser do kawki czy herbaty.
Zapraszam serdecznie.
Granatowy sernik z Mojito.


Składniki: tortownica 22 cm
  • 1 szklanka cukru trzcinowego
  • 750 g serka homogenizowanego naturalnego
  • 1 szklanka mleka
  • 4 żółtka
  • 1 op. żelatyny na 1000 ml wody lub 5 łyżek żelatyny
  • 3/4 szklanki wody
  • 250 g masła
  • 10 - 12 owoców miechunki peruwiańskiej
  • 1 galaretka o smaku Mojito
  • 1 owoc granatu

Przygotowanie sernika:
  • Galaretkę rozpuściłam w 500 ml wrzącej wody, wymieszałam i pozostawiałam do wystygnięcia.
  • Żółtka jaj, cukier i 1/3 szklanki mleka wymieszałam dokładnie w miseczce.
  • Resztę mleka zagotowałam w garnku i do gotującej masy wlałam roztrzepane żółtka.
  • Zagotowałam ciągle mieszając a do ostygniętego budyniu dodałam serek homogenizowany.
  • Masło utarłam mikserem i do puszystego dodawałam po trochu masę budyniowo-serową.
  • Żelatynę namoczyłam w 3/4 szklanki wody a potem rozpuściłam.
  • Rozpuszczoną wlałam do masy serowej.
  • Owoc granatu przekroiłam na połowy i uderzając łyżką drewnianą w skórkę wytrząsnełam wszystkie ziarenka.
  • Połowę pestek włożyłam do masy serowej i wymieszałam.
  • Dno tortownicy wyłożyłam folią spożywczą i wylałam na nie masę serową.
  • Na wierzchu poukładałam poprzekrawane na połowę owoce miechunki peruwiańskiej i posypałam połową pozostałych pestek granatu lekko uciskając.
  • Wstawiłam do lodówki na godzinę.
  • Po tej godzinie wyjęłam sernik i wlałam do tortownicy tężejącą galaretkę a na wierzch wysypałam resztę pestek granatu.
  • Ponownie wstawiłam do lodówki na 2 godziny.

Smacznego.
Przepis od koleżanki Marysi.

3 komentarze

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger