Sernik jest pulchny, aromatyczny i znakomicie nadaje się na deser do kawki czy herbaty.
Zapraszam serdecznie.
Granatowy sernik z Mojito.
Składniki: tortownica 22 cm
- 1 szklanka cukru trzcinowego
- 750 g serka homogenizowanego naturalnego
- 1 szklanka mleka
- 4 żółtka
- 1 op. żelatyny na 1000 ml wody lub 5 łyżek żelatyny
- 3/4 szklanki wody
- 250 g masła
- 10 - 12 owoców miechunki peruwiańskiej
- 1 galaretka o smaku Mojito
- 1 owoc granatu
Przygotowanie sernika:
- Galaretkę rozpuściłam w 500 ml wrzącej wody, wymieszałam i pozostawiałam do wystygnięcia.
- Żółtka jaj, cukier i 1/3 szklanki mleka wymieszałam dokładnie w miseczce.
- Resztę mleka zagotowałam w garnku i do gotującej masy wlałam roztrzepane żółtka.
- Zagotowałam ciągle mieszając a do ostygniętego budyniu dodałam serek homogenizowany.
- Masło utarłam mikserem i do puszystego dodawałam po trochu masę budyniowo-serową.
- Żelatynę namoczyłam w 3/4 szklanki wody a potem rozpuściłam.
- Rozpuszczoną wlałam do masy serowej.
- Owoc granatu przekroiłam na połowy i uderzając łyżką drewnianą w skórkę wytrząsnełam wszystkie ziarenka.
- Połowę pestek włożyłam do masy serowej i wymieszałam.
- Dno tortownicy wyłożyłam folią spożywczą i wylałam na nie masę serową.
- Na wierzchu poukładałam poprzekrawane na połowę owoce miechunki peruwiańskiej i posypałam połową pozostałych pestek granatu lekko uciskając.
- Wstawiłam do lodówki na godzinę.
- Po tej godzinie wyjęłam sernik i wlałam do tortownicy tężejącą galaretkę a na wierzch wysypałam resztę pestek granatu.
- Ponownie wstawiłam do lodówki na 2 godziny.
Smacznego.
Przepis od koleżanki Marysi.
3 komentarze
Mniam :-) pyszności :-)
OdpowiedzUsuńpiękny, delikatny, kremowy i kolorowy:)
OdpowiedzUsuńwygląda przepysznie ten tort!
OdpowiedzUsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.