Błonnik zakupiony w sklepie Skworcu, gdzie można nabyć jeszcze milion różnych rewelacyjnych przypraw i produktów.
Zapraszam zatem na pyszny i zdrowy chleb.
Składniki: (naczynie żaroodporne okrągłe 24 cm średnica)
- 300 g mąki pszennej graham
- 200 g mąki pszennej T 650
- 20 g błonnika jabłkowego - Skworcu
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soli
- 400 ml letniej wody
- 30 g drożdży świeżych
- mielony ostropest do posypania
Mąki wsypałam do miski, wkruszyłam drożdże i wmieszałam je w mąkę.
Potem dodałam cukier, sól, błonnik oraz wodę i zamieszałam aż składniki połączyły się.
Przykryłam miskę ściereczką i pozostawiałam do wyrośnięcia na 1-1,5 godziny.
Jak ciasto podwoiło swoją objętość przemieszałam w misce łyżką od brzegów do środka i przełożyłam ciasto do wysmarowanego masłem naczynia żaroodpornego i ponownie ostawiałam pod przykryciem do wyrośnięcia - około godziny.
Jak chleb wyrósł do wysokości naczynia spryskałam go wodą i posypałam zmielonym ostropestem.
Piekłam chleb 45 minut w temperaturze 200 C lub do suchego patyczka.
Zaraz po upieczeniu wyjęłam chleb z naczynia i studziłam na kratce.
Smacznego.
Przepis własny.
Chleb dodaję do Akcji "Na zakwasie i na drożdżach"
6 komentarze
zjadłabym kromkę:)
OdpowiedzUsuńKrój i zajadaj śmiało.
UsuńPrawdziwy domowy chlebus pozdrawiamy
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i ja.
UsuńProsta robota :) Dorcia - wrzuć na moją tablicę jeżeli możesz - takie łatwe przepisy ;) Plizzz - dużo ludzi poszukuje takich rzeczy - + linka :) będę wniebowzięty . Może tak być ? ;)
OdpowiedzUsuńOk, ale przecież możesz sam udostępnić post z tablicy MMCz.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.