Podążając z Formułą 1 i Darią która zaprosiła mnie na wydarzenie, tym razem dotarliśmy do Kanady.
Sos 1000 wysp jest doskonałym dodatkiem do wszelkiego rodzaju sałatek oraz kanapek.
W USA i Kanadzie jest bardzo popularny jako dodatek do hamburgerów i hot dogów w restauracjach typu fast food.
Nazwa sosu pochodzi od regionu 1000 wysp, położonych na rzece Św. Wawrzyńca, która dzieli Stany Zjednoczone z Kanadą.
I dlatego jest on tak popularny w obu krajach.
Aby posmakować tego sosu wystarczy w domowych warunkach posiekać, pomieszać i sos gotowy.
Głównym składnikiem są tu jaja gotowane na twardo a także majonez i słodkie pikle.
Zapraszam na domowy sos "Tysiąca Wysp" podobno najbardziej autentyczny przepis. Składniki:
- 3 jajka
- 1/4 filiżanki sosu Worcestershire
- 1 łyżka cukru trzcinowego
- 1 łyżeczka goździków utłuczonych
- 1/4 filiżanki octu jabłkowego
- 2 łyżki majonezu
- 3/4 kubka słodkich pikli
- 1/2 filiżanki posiekanych czarnych oliwek
- 1 czerwona papryka
- Jaja ugotowałam na twardo, wystudziłam, obrałam i posiekałam drobniutko.
- Oliwki , paprykę czerwoną i pikle drobniutko pokroiłam.
- Goździki utłukłam w moździerzu.
- Do miski włożyłam posiekane warzywa oraz jaja i wlałam ocet, sos worcestershire oraz majonez.
- Wszystko razem wymieszałam i wstawiłam do lodówki na kilka godzin aby smaki dobrze się przegryzły.
Przepis kuchni kanadyjskiej.
1 komentarze
świetny przepis, pierwszy raz widzę taki:)
OdpowiedzUsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.