sobota, 7 czerwca 2014

Domowy sos "Tysiąca Wysp"

To już mój ostatni przystanek na Grand Prix Kanady.
Podążając z Formułą 1 i Darią która zaprosiła mnie na wydarzenie, tym razem dotarliśmy do Kanady.
Sos 1000 wysp jest doskonałym dodatkiem do wszelkiego rodzaju sałatek oraz kanapek.
W USA i Kanadzie jest bardzo popularny jako dodatek do hamburgerów i hot dogów w restauracjach typu fast food.
Nazwa sosu pochodzi od regionu 1000 wysp, położonych na rzece Św. Wawrzyńca, która dzieli Stany Zjednoczone z Kanadą.
I dlatego jest on tak popularny w obu krajach.
Aby posmakować tego sosu wystarczy w domowych warunkach posiekać, pomieszać i sos gotowy.
Głównym składnikiem są tu jaja gotowane na twardo a także majonez i słodkie pikle.
Zapraszam na domowy sos "Tysiąca Wysp" podobno najbardziej autentyczny przepis.
Składniki:
  • 3 jajka
  • 1/4 filiżanki sosu Worcestershire
  • 1 łyżka cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka goździków utłuczonych
  • 1/4 filiżanki octu jabłkowego
  • 2 łyżki majonezu
  • 3/4 kubka słodkich pikli
  • 1/2 filiżanki posiekanych czarnych oliwek
  • 1 czerwona papryka
Przygotowanie sosu:
  • Jaja ugotowałam na twardo, wystudziłam, obrałam i posiekałam drobniutko.
  • Oliwki , paprykę czerwoną i pikle drobniutko pokroiłam.
  • Goździki utłukłam w moździerzu.
  • Do miski włożyłam posiekane warzywa oraz jaja i wlałam ocet, sos worcestershire oraz majonez.
  • Wszystko razem wymieszałam i wstawiłam do lodówki na kilka godzin aby smaki dobrze się przegryzły.
Smacznego.
Przepis kuchni kanadyjskiej.

1 komentarze

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger