Jak zrobić ciasto zakwaszone dowiecie się u Dany, ona doskonale to wyjaśnia [ klik ]
Niedługo i ja napiszę post jak takie ciasto zrobić, zbieram materiały.
Teraz zapraszam do Dany.
Chleb jest miękki, elastyczny, wilgotny i bardzo dobry, zachęcam do pieczenia.
Składniki: ( keksówka 26 x 12 góra )
- 215 g ciasta zakwaszonego [ klik ]
- 200 g mąki żytniej T 720
- 250 g mąki orkiszowej jasnej
- 2 łyżki syropu z buraków ćwikłowych od Skworcu
- 350 ml bardzo ciepłej wody - ok. 40 C
- 2 łyżki czynnego zakwasu żytniego z mąki T 720
Wszystkie składniki włożyłam do miski robota i miksowałam przez 10 minut.
Ciasto zrobiło się elastyczne i jednolite.
Ciasto przełożyłam do miski natłuszczonej olejem i przykryłam folią spożywczą.
Odstawiałam w ciepłe miejsce do wyrastania.
Po tym czasie ciasto odgazowałam i przełożyłam do keksówki nasmarowanej olejem i wysypanej mąką.
Ciasto z wierzchu posmarowałam olejem i ponownie odstawiłam do wyrośnięcia przykryte folią spożywczą.
Trwało to ok. godziny.
Piekarnik nagrzałam do 200 C i piekłam chleb 15 minut po czym spryskałam wierzch chleba wodą, zmniejszyłam temperaturę do 200 C i piekłam jeszcze 35 minut.
Studziłam chlebek na kratce.
Smacznego.
Przepis własny.
Przepis dodaje do Akcji "Na zakwasie i na drożdżach"
3 komentarze
ale pysznie wygląda i zapewne tak samakuje :)
OdpowiedzUsuńnie ma to jak domowe pieczywko:)
OdpowiedzUsuńPiękny chleb na zakwasie. Gratuluję wypieku!
OdpowiedzUsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.