poniedziałek, 30 czerwca 2014

Bułeczki angielskie z konfiturą

Dalej jedziemy z Formułą 1 i tym razem trafiamy na Grand Prix Wielkiej Brytanii.
Wydarzenie dalej prowadzi dla nas Daria.
Pomysłów na kuchnie angielską jest niezliczona ilość natomiast mnie trochę pomogła pogoda i kuchnia Lidla.
Dziś pomysł właśnie z kuchni Lidla i tygodnia angielskiego.
Pulchne bułeczki po angielsku.



Składniki:
  • 22 g drożdży świeżych
  • 150 ml mleka 3,2 %
  • 300 g mąki pszennej T 450
  • 100 g cukru - dałam 80 g cukru trzcinowego
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1,5 szczypty soli
  • 4 żółtka jaj
  • 50 g roztopionego masła
Kruszonka:
  • 80 g mąki pszennej T 450
  • 60 g masła
  • 50 g cukru 
 Nadzienie do bułeczek:
  • angielska marmolada z cytryny i limonki
  • 1 białko do smarowania
Przygotowanie:
  • Drożdże przełożyłam do miseczki, dodałam około 1 łyżki cukru i utarłam na gładką masę.
  • Mleko podgrzałam w garnku do temperatury około 40 C, pamiętajcie nie przegrzewamy mleka bo drożdże nie będą chciały rosnąć.
  • Mleko połączyłam z utartymi drożdżami i pozostałą częścią cukru.
  • Do osobnej miski przesiałam mąkę, zrobiłam w niej wgłębienie gdzie wlałam przygotowaną mieszankę drożdżową.
  • Wyrobiłam składniki na rozczyn - jest dość gęste - potem przykryłam ściereczką i odstawiłam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  • U mnie trwało to ok. 1 godziny.
  • Gdy rozczyn urósł dodałam do niego cukier waniliowy i 1,5 szczypty soli.
  • Całość wyrobiłam i do ciasta dodałam żółtka i roztopione masło.
  • Rękoma wyrabiałam ciasto do momentu aż zaczęło odchodzić mi od ręki, nie podsypujemy w tym czasie mąką - i trwało to około 15 minut.
  • Można ciasto wyrabiać mikserem.
  • Następnie do miski wsypałam odrobinę mąki i włożyłam ciasto, przykryłam miskę ściereczką i odstawiałam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia aż ciasto podwoiło swoją objętość - trwało to około 1 godziny.
  • Po wyrośnięciu ciasto ponownie zagniotłam na blacie podsypanym mąką.
  • Z tak przygotowanego ciasta uformowałam 14 małych bułeczek.
  • Bułeczki ułożyłam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiałam do ponownego wyrośnięcia - trwało to jakieś 15-20 minut.
  • W między czasie zrobiłam kruszonkę.
  • Do miseczki odważyłam składniki i rozcierając zrobiłam kruszonkę.
  • Gdy bułeczki podrosły posmarowałam je roztrzepanym białkiem i obficie posypałam kruszonką.
  • Piekłam bułeczki w 200 C przez 20-25 minut aż pięknie się zarumieniły.
  • Po wyjęciu z piekarnika chwilę studziłam a potem poprzekrawałam na połowę i posmarowałam angielską marmoladą z cytryny i limonki.
  • "Niebo w gębie" jak mawiają, są tak puszyste w środku i chrupiące z wierzchu że można ich zjeść dużo - niebezpiecznie ha ha.

Smacznego.
Przepis Paweł Małecki - Mistrz cukierniczy

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger