piątek, 9 maja 2014

Wiejski chleb słonecznikowy

Teraz przedstawię Wam chleb z serii "wystarczy dodać wodę".
Chleb z mieszanki całkowicie zdrowej i bez konserwantów, dla zapracowanych i zabieganych.
Można jej użyć w wypiekaczu a jeśli masz więcej czasu to pieczesz jak chleb tradycyjny w piekarniku.
Mieszanka pochodzi ze sklepu "Chleb na Zdrowie"

                 Składniki:
  • mieszanka chleb wiejski słonecznikowy z "Chleb na Zdrowie"
  • woda
W skład mieszanki wchodzą:
mąka pszenna T 750
mąka żytnia T 720
pestki słonecznika
słód żytni
naturalny zakwas żytni
sól
drożdże instant
 Najpierw namoczyłam pestki słonecznika aby zmiękły a potem wymieszałam je z wodą, mieszanką mąk i drożdżami. 
Mieszałam przy pomocy maszyny 20 minut.
Odstawiłam aby ciasto odpoczęło a potem przełożyłam do foremki i odstawiłam pod przykryciem do wyrośnięcia.
Następnie piekłam chleb w 220 C przez 35 minut spryskując wierzch chleba przed włożeniem do piekarnika.
Po upieczeniu studziłam na kratce.
Ja szczerze polecam mieszanki z :
Smacznego.

5 komentarze

  1. Zapraszamy do udziału w cotygodniowej akcji dla blogerów, w której mogą powalczyć o nagrody i promocję swojego bloga http://on.fb.me/1s9IoNf

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam Twoje chlebki:)))czasem coś wypróbuję:)))Pozdrawiam serdecznie:))

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda smacznie. Nigdy nie korzystałam z gotowych mieszanek, jakoś nie mogłam się do nich przekonać. Ale chlebuś, który upiekłaś wygląda tak, że aż ślinka cieknie :)

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger