sobota, 10 maja 2014

Sałata rzymska smażona z czosnkiem

Małe chrupiące sałaty rzymskie usmażone z czosnkiem i chili to naprawdę imponujące danie.
Może służyć jako dodatek do mięsa lub jako samodzielne danie.
Zapraszam serdecznie.

                   Składniki:
  • 2 główki mini sałaty rzymskiej
  • 1 suszona papryczka chili
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki oleju kukurydzianego
  • 3 łyżki śmietanki 36 %
  • sól
  • pieprz
 Papryczkę pokruszyłam a czosnek drobno posiekałam.
Na patelni rozgrzałam olej kukurydziany i podsmażyłam na nim papryczkę i czosnek.
Główki sałaty przekroiłam wzdłuż na połowy i po podsmażeniu czosnku położyłam je stroną przecięcia na patelnię i podsmażałam jakieś 8 minut.
Potem przewróciłam sałatę na druga stronę i podsmażałam jeszcze 2 minuty.
Zdjęłam sałatę na talerz  a na patelnię wlałam śmietankę, posoliłam i popieprzyłam i chwilę gotowałam aż śmietanka zgęstniała.
Sałatę położyłam na talerzu przecięciem do góry i polałam sosem z patelni.
Smacznego. 
Pomysł z TV.

11 komentarze

  1. Pewnie smaczne danie. Nie jadłam, spróbuję. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Genialne i jakie proste!
    Na pewno spróbuję.


    OdpowiedzUsuń
  3. Szukam inspiracji, myślę że zamiast papryczki wykorzystam sezam.Dziękuję.

    OdpowiedzUsuń
  4. Wow! Wspaniałe danie, a ja w ubiegłym roku na grządkach miałam sałatę rzymską i jadłam jak zwykłą. A tu proszę jaki przepis świetny na coś innego i dobrego!

    OdpowiedzUsuń
  5. Proste, a jakie pomysłowe!

    OdpowiedzUsuń
  6. Wyglada bardzo apetycznie,chyba dzisiaj zrobie,gdyz mam akurat salate rzymska,pozdrawiam Beata

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger