Może służyć jako dodatek do mięsa lub jako samodzielne danie.
Zapraszam serdecznie.
Składniki:
- 2 główki mini sałaty rzymskiej
- 1 suszona papryczka chili
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki oleju kukurydzianego
- 3 łyżki śmietanki 36 %
- sól
- pieprz
Na patelni rozgrzałam olej kukurydziany i podsmażyłam na nim papryczkę i czosnek.
Główki sałaty przekroiłam wzdłuż na połowy i po podsmażeniu czosnku położyłam je stroną przecięcia na patelnię i podsmażałam jakieś 8 minut.
Potem przewróciłam sałatę na druga stronę i podsmażałam jeszcze 2 minuty.
Zdjęłam sałatę na talerz a na patelnię wlałam śmietankę, posoliłam i popieprzyłam i chwilę gotowałam aż śmietanka zgęstniała.
Sałatę położyłam na talerzu przecięciem do góry i polałam sosem z patelni.
Smacznego.
Pomysł z TV.
11 komentarze
ciekawy przepis:)
OdpowiedzUsuńPewnie smaczne danie. Nie jadłam, spróbuję. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńGenialne i jakie proste!
OdpowiedzUsuńNa pewno spróbuję.
Szukam inspiracji, myślę że zamiast papryczki wykorzystam sezam.Dziękuję.
OdpowiedzUsuńPewnie będzie bardziej aromatycznie ale równie pysznie.
UsuńPozdrawiam.
Wow! Wspaniałe danie, a ja w ubiegłym roku na grządkach miałam sałatę rzymską i jadłam jak zwykłą. A tu proszę jaki przepis świetny na coś innego i dobrego!
OdpowiedzUsuńSałatę rzymską smażoną polecam z czystym sercem.
UsuńProste, a jakie pomysłowe!
OdpowiedzUsuńZachęcam do próbowania.
UsuńWyglada bardzo apetycznie,chyba dzisiaj zrobie,gdyz mam akurat salate rzymska,pozdrawiam Beata
OdpowiedzUsuńI jak Beata, smakowało?
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.