Wykorzystałam tutaj gotową masę makową którą otrzymałam w prezencie.
Zazwyczaj masę robię sama, ponieważ jednak jedzenia w naszym domu się nie wyrzuca wykorzystanie jej do rogali to był dobry pomysł.
Ciasto na rogale w smaku przypomina ciasto francuskie i jest bardzo proste w obróbce.
Zachęcam do pieczenia.
Składniki:
- 3 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka kwaśnej śmietany 18 %
- 2 łyżki cukru waniliowego
- 250 g masła
- puszka masy makowej
Wyrobiłam gładkie ciasto i potem zawinęłam je w folię spożywczą i włożyłam na 60 minut do lodówki.
Po wystudzeniu rozwałkowałam ciasto na grubość milimetra i pokroiłam na paski szerokości 14 centymetrów a potem na trójkąty równoramienne.
Na każdy trójkąt ułożyłam porcję masy makowej i u podstawy nacięłam każdy na 1 cm.
Zwijanie zaczęłam od podstawy do wierzchołka.
Masa będzie wychodzić ale tak ma być.
Ułożyłam rogale na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piekłam 20-25 minut w temperaturze 180 C.
Smacznego.
Przepis na ciasto od zaprzyjaźnionej Joli.
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.