Dziś proponuje Wam połączenie rabarbaru i truskawek a orzechowa kruszonka zwieńczy wszystko.
Zachęceni? no to do piekarników.
Składniki: ( 2 porcje )
- 1 duża łodyga rabarbaru
- 6-8 truskawek
- 1 łyżka masła klarowanego
- 1,5 łyżki cukru trzcinowego
- 3 garście orzechów włoskich
- 12 czubatych łyżeczek mąki orkiszowej jasnej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 35 g masła
Orzechy uprażyłam na suchej patelni, przełożyłam do blendera i zmiksowałam, dodałam do nich mąkę, proszek do pieczenia i masło.
Zmiksowałam i wstawiłam na 30 minut do lodówki.
Rabarbar obrałam i pokroiłam na kawałki ok. 2 centymetrowe.
Truskawki pokroiłam na ćwiartki.
Na patelnię wsypałam cukier i jak zaczął się topić dodałam masło klarowane a jak się rozpuściło włożyłam rabarbar i smażyłam aż lekko zmiękł.
Przełożyłam uprużony rabarbar do naczyniek do zapiekania a na nim ułożyłam kawałki truskawek.
Na truskawkach rozkruszyłam ciasto orzechowe.
Wstawiałam kokilki do piekarnika i piekłam 30 minut w temperaturze 180 C.
Podajemy jeszcze ciepłe.
Smacznego.
Pomysł własny.
6 komentarze
Super przepis:)))właśnie sezon na takie smakołyki:))Pozdrawiam serdecznie:))
OdpowiedzUsuńI trzeba z nich korzystać póki są. Pozdrawiam.
UsuńBardzo fajny deser :)
OdpowiedzUsuńBardzo zachęcam do wypróbowania.
UsuńJestem ciekawa smaku :)
OdpowiedzUsuńZachęcam do zrobienia.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.