czwartek, 29 maja 2014

Pudding chlebowy

Pudding chlebowy na kolację? na śniadanie czy na deser do kawy?
Zawsze smakuje wyśmienicie i o każdej porze dnia.
Jeśli jeszcze nie próbowaliście to czas to naprawić tym bardziej że czasami zostaje chleb i staje się czerstwy i co? czas na pudding chlebowy.
Zapraszam na pyszne danie z chleba.


Składniki:
  • 25 g masła + odrobina do wysmarowania formy
  • 8 kromek pieczywa - miałam razowy
  • 50 g rodzynków
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 350 ml mleka 3,2 %
  • 50 ml śmietanki kremówki
  • 2 jaja
  • 25 g cukru trzcinowego
  • starta gałka muszkatołowa do smaku
Przygotowanie dania:
  • Formę do pieczenia - u mnie keksówka 26 x 12 - nasmarowałam masłem.
  • Kromki chleba przekroiłam na trójkąty i z każdej usunęłam skórki.
  • Wszystkie trójkąty posmarowałam masłem i ułożyłam warstwę pieczywa masłem do góry na dnie formy.
  • Posypałam chleb rodzynkami i cynamonem.
  • Czynność z warstwami powtarzałam dopóki nie skończyły się produkty.
  • Górna warstwa to powinien być chleb.
  • W rondelku podgrzałam mleko ze śmietanką aby zawrzało ale nie zagotowało się.
  • W osobnej misce utarłam jaja z cukrem i dodałam przestudzone mleko.
  • Wymieszałam i zalałam pieczywo w formie, odstawiłam na 30 minut aby chleb wchłonął płyn.
  • W tym czasie rozgrzałam piekarnik do 180 C i piekłam pudding przez 30-40 minut aż cały płyn zgęstniał a pieczywo zarumieniło się.

Smacznego.
Przepis Nigel Slater

5 komentarze

  1. Uwielbiam go! A dawno nie robiłam. Szkoda, że taki kaloryczny, bo właśnie jestem na diecie:(

    OdpowiedzUsuń
  2. Wszystko u Ciebie smaczne i niezwykłe:)))Pozdrawiam serdecznie:))

    OdpowiedzUsuń
  3. uwielbiam takie śniadanko:) pudding szczególnie lubię z croissantów:)

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger