Zawsze smakuje wyśmienicie i o każdej porze dnia.
Jeśli jeszcze nie próbowaliście to czas to naprawić tym bardziej że czasami zostaje chleb i staje się czerstwy i co? czas na pudding chlebowy.
Zapraszam na pyszne danie z chleba.
Składniki:
- 25 g masła + odrobina do wysmarowania formy
- 8 kromek pieczywa - miałam razowy
- 50 g rodzynków
- 2 łyżeczki cynamonu
- 350 ml mleka 3,2 %
- 50 ml śmietanki kremówki
- 2 jaja
- 25 g cukru trzcinowego
- starta gałka muszkatołowa do smaku
- Formę do pieczenia - u mnie keksówka 26 x 12 - nasmarowałam masłem.
- Kromki chleba przekroiłam na trójkąty i z każdej usunęłam skórki.
- Wszystkie trójkąty posmarowałam masłem i ułożyłam warstwę pieczywa masłem do góry na dnie formy.
- Posypałam chleb rodzynkami i cynamonem.
- Czynność z warstwami powtarzałam dopóki nie skończyły się produkty.
- Górna warstwa to powinien być chleb.
- W rondelku podgrzałam mleko ze śmietanką aby zawrzało ale nie zagotowało się.
- W osobnej misce utarłam jaja z cukrem i dodałam przestudzone mleko.
- Wymieszałam i zalałam pieczywo w formie, odstawiłam na 30 minut aby chleb wchłonął płyn.
- W tym czasie rozgrzałam piekarnik do 180 C i piekłam pudding przez 30-40 minut aż cały płyn zgęstniał a pieczywo zarumieniło się.
Smacznego.
Przepis Nigel Slater
5 komentarze
Wygląda bardzo apetycznie:)
OdpowiedzUsuńbardzo lubię puddingi:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam go! A dawno nie robiłam. Szkoda, że taki kaloryczny, bo właśnie jestem na diecie:(
OdpowiedzUsuńWszystko u Ciebie smaczne i niezwykłe:)))Pozdrawiam serdecznie:))
OdpowiedzUsuńuwielbiam takie śniadanko:) pudding szczególnie lubię z croissantów:)
OdpowiedzUsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.