Pizza kojarzy się tradycyjnie z pomidorami, mozzarellą i bazylią a tym razem inaczej i równie pysznie czyli szpinak, oscypek i orzechy.
Jakże to jest znakomite trio - spróbujcie koniecznie.
Składniki:
Ciasto:
- 300 ml letniej wody
- 2 łyżki stołowe oliwy + oliwa do smarowania
- 225 g mąki orkiszowej jasnej
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki cukru
- 1 łyżeczka suszonych drożdży
- 350 g szpinaku
- 2 łyżki stołowe oleju sojowego
- 1 cebula pokrojona w cienkie plastry
- 6 łyżek stołowych serka homogenizowanego naturalnego
- 1/2 łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej
- 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich
- 1 oscypek pokrojony w plasterki
- sól
- pieprz
Placki położyłam na wysmarowanej oliwą blaszce a brzegi lekko zagięłam do góry.
Przykryłam placki folią spożywczą i zostawiłam na 15 minut.
Szpinak opłukałam i osuszyłam.
W garnku rozgrzałam olej sojowy i podsmażyłam na nim pokrojoną w plastry cebulę aż była miękka.
Dodałam wówczas pokrojony szpinak i smażyłam aż liście zwiędły.
Placki ciasta posmarowałam serkiem naturalnym, nałożyłam masę szpinakową, posypałam gałką muszkatołową, posiekanymi orzechami, solą i pieprzem.
Na koniec ułożyłam plastry oscypka i skropiłam olejem sojowym.
Piekłam pizzę w 220 C przez 20-30 minut, albo do momentu aż ciasto będzie zrumienione a ser lekko rozpuszczony.
Smacznego.
Pomysł własny.
2 komentarze
Smacznie i zdrowo, takie przepisy lubię najbardziej ;)
OdpowiedzUsuńale smakowicie!
OdpowiedzUsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.