Taki skład chemiczny pyłku jest całkowicie zrozumiały ponieważ jest on męskimi komórkami rozrodczymi kwiatów i ma za zadanie zbudować nową roślinę.
Pyłek pszczeli ma również działanie detoksykacyjne.
Ma działanie osłaniające wątrobę oraz ma właściwości odbudowujące tkanki wątroby.
Pyłek ma działanie przeciw miażdżycowe, używany jest w leczeniu stanów pozawałowych.
Ma działanie antybakteryjne i antygrzybicze.
I teraz najważniejsze dla mnie :
Pyłek pszczeli ma zastosowanie również w leczeniu alergii, kataru siennego czy astmy.
Pyłek pszczeli nazywany jest cudownym środkiem gdyż ma szerokie spektrum działania.
Ponieważ co roku alergia dopada nasz dom postanowiliśmy zastosować kuracje pyłkiem.
Do walki z alergią potrzebna nam była nalewka z pyłku pszczelego.
Oto jak ją zrobiłam.
Składniki:
- 100 ml spirytusu 76 %
- 100 ml wody mineralnej
- 20 g pyłku pszczelego
Przygotowanie:
- Spirytus rozcieńczyłam wodą i zalałam nim pyłek pszczeli.
- Zakręciłam słoik szczelnie i pozostawiałam w chłodnym , ciemnym miejscu na 3 miesiące.
- Od czasu do czasu potrząsałam słoikiem.
- Po trzech miesiącach nalewkę przefiltrowałam i jest gotowa do użycia.
- Trzeba ją zażywać codziennie po 15 - 30 kropli - najlepiej na noc.
- Kuracja ma trwać przez miesiąc i można ją powtarzać dwa razy do roku.
- Po miesięcznej kuracji na razie alergia nie męczy i oby tak zostało.
- Powtórzymy ją na jesień.
Przy pisaniu postu korzystałam ze strony [ klik ]
9 komentarze
Kiedyś miałam w rękach pyłek pszczeli, ale wtedy zupełnie nie wiedziałam, co mam z nim zrobić...
OdpowiedzUsuńPysznie na pewno smakuje.Pozdrawiam majowo.
OdpowiedzUsuńOooo ciekawy wpis, przepis mi sie przyda bo mam okropna alergie i astmę. Do tego posiadam słoiczek pylku :) szkoda, ze trzeba 3 miesiące na nią czekać :(
OdpowiedzUsuńCiekawe spróbuję
OdpowiedzUsuńPolecam.
UsuńMnie zastanawia ile witamin i minerałów zostaje w pyłku pszczelim, któy przecież jest bardzo zdrowy w takiej nalewce. Nie ukrywam, że taka wersja spożywania pyłku pszczelego bardzo mi odpowiada:P
OdpowiedzUsuńnaturalab, i jak zrobiona? nalewka?
Usuńjak ją przecedzić, przecież to jest płynna zawiesina po takim czasie i wstrząsaniu :)
OdpowiedzUsuńJa nie piszę o przecedzeniu tylko przefiltrowaniu, najlepiej przez filtr do kawy. Zapewniam że da się, tylko trzeba cierpliwości. Pozdrawiam.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.