Dziś wykorzystałam botwinę do kotletów i wiecie co? pyszne wyszły więc polecam gorąco.
Składniki:
- 400 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
- 2 łyżki bułki tartej
- 1/2 pęczka botwinki
- 1 szalotka
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka ziela kocanki
- sól
- pieprz
- 1 łyżka suszonego koperku
- 1 łyżka tartego chrzanu
- 1 szklanka ugotowanego kuskusu
- 1 jajo
- bułka tarta do panierowania + 1 łyżka do mięsa
- olej rzepakowy do smażenia
Kuskus zalałam wrzątkiem do wysokości kaszy i odstawiłam pod przykryciem do napęcznienia.
Szalotkę posiekałam i podsmażyłam na oleju a potem na patelnię włożyłam botwinkę.
Smażyłam aż lekko zmiękła, wystudziłam.
Do miski włożyłam mięso, kaszę, botwinkę z szalotką oraz kocankę, koperek, posiekany czosnek, łyżkę chrzanu, oraz wbiłam jajo i dodałam 1 łyżkę bułki tartej.
Masę wyrobiłam aby stała się klejąca i formowałam małe kotlety które panierowałam w bułce tartej.
Na patelni rozgrzałam olej rzepakowy i smażyłam kotlety na złoty kolor z obu stron.
Smacznego.
Przepis własny.
6 komentarze
Nigdy takich nie jadłam:)))trzeba wypróbować bo wyglądają bardzo smacznie:)))Pozdrawiam serdecznie:))
OdpowiedzUsuńSame pyszności pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńTakich kotletów jeszcze nie próbowałem. Ciekawy jestem smaku :)
OdpowiedzUsuńNo to trzeba spróbować usmażyć bo tak to tylko możesz mi wierzyć na słowo.
UsuńMhmm... Wygladaja przepysznie! Dobry przepis, musze wyprobowac na dniach :)
OdpowiedzUsuńKoniecznie, polecam.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.