piątek, 30 maja 2014

Kotlety z botwinką

Botwinka, bardzo cenna za swoje walory odżywcze ale i smakowe a jakże nie doceniana tak samo zresztą jak i buraki.
Dziś wykorzystałam botwinę do kotletów i wiecie co? pyszne wyszły więc polecam gorąco.

               Składniki:
  • 400 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 1/2 pęczka botwinki
  • 1 szalotka
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka ziela kocanki 
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżka suszonego koperku
  • 1 łyżka tartego chrzanu
  • 1 szklanka ugotowanego kuskusu
  • 1 jajo
  • bułka tarta do panierowania + 1 łyżka do mięsa
  • olej rzepakowy do smażenia
Botwinę umyłam, osuszyłam i posiekałam.
Kuskus zalałam wrzątkiem do wysokości kaszy i odstawiłam pod przykryciem do napęcznienia.
Szalotkę posiekałam i podsmażyłam na oleju a potem na patelnię włożyłam botwinkę.
Smażyłam aż lekko zmiękła, wystudziłam.
Do miski włożyłam mięso, kaszę, botwinkę z szalotką oraz kocankę, koperek, posiekany czosnek, łyżkę chrzanu, oraz wbiłam jajo i dodałam 1 łyżkę bułki tartej.
Masę wyrobiłam aby stała się klejąca i formowałam małe kotlety które panierowałam w bułce tartej.
Na patelni rozgrzałam olej rzepakowy i smażyłam kotlety na złoty kolor z obu stron.
Smacznego.
Przepis własny.

6 komentarze

  1. Nigdy takich nie jadłam:)))trzeba wypróbować bo wyglądają bardzo smacznie:)))Pozdrawiam serdecznie:))

    OdpowiedzUsuń
  2. Same pyszności pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  3. Takich kotletów jeszcze nie próbowałem. Ciekawy jestem smaku :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No to trzeba spróbować usmażyć bo tak to tylko możesz mi wierzyć na słowo.

      Usuń
  4. Mhmm... Wygladaja przepysznie! Dobry przepis, musze wyprobowac na dniach :)

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger