Jest wilgotny, kremowy i delikatny w smaku, idealny do filiżanki zielonej, gorzkiej herbaty, polecam.
Sernik z czereśniami i karobem.
Składniki: - tortownica 18 cm
- 600 g serka naturalnego homogenizowanego
- 1 jajo
- 2 łyżki karobu
- 1/2 łyżki kakao
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka syropu ze stewii
- 2 łyżki miodu gryczanego
- 2 łyżki cukru pudru trzcinowego
- szczypta soli
- szczypta cynamonu
- szczypta kardamonu
- 300 g czereśni wydrylowanych
- 100 ml soku z czereśni
- 1 łyżka cukru różanego
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- Wszystkie składniki czyli serek, jajo, karob, kakao, miód, cukier, stewię i przyprawy włożyłam do miski miksera i wymieszałam na jednolita masę.
- Na koniec dodałam mąkę ziemniaczaną i wylałam masę do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.
- Na wierzchu ułożyłam wydrylowane czereśnie.
- Piekłam sernik 60 minut w temperaturze 180 C.
- Sernik jest bardzo wilgotny i taki ma być.
- W między czasie zrobiłam sos.
- Do garnuszka wlałam sok z czereśni, dodałam cukier różany a jak się zagotował wlałam rozrobioną w odrobinie wody mąkę ziemniaczaną.
- Zagotowałam ciągle mieszając.
- Sernik po upieczeniu studziłam w formie a potem całą noc w lodówce.
Inspiracja tutaj [ klik ]
3 komentarze
Wygląda genialnie!:)
OdpowiedzUsuńwszystkie serniki są pyszne pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńwygląda rewelacyjnie, pycha:)
OdpowiedzUsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.