Takim oto sposobem zrobiłam chrupiące kalmary z plackami ze słodkich ziemniaków, równie chrupiącymi i bardzo zdrową surówkę z czarnej rzepy.
Jedzmy na zdrowie.
Składniki:
Placki:
- 1/2 dużego batata
- 1 mała marchewka
- 3 łyżki pure z dyni
- sól
- pieprz
- szczypta nitek chili Skworcu
- 3 czubate łyżki mąki orkiszowej jasnej T 700
- 1 jajo
- 2 tuby kalmarów
- papryka ostra
- sól
- mąka ryżowa do obtaczania
- olej ryżowy do smażenia
- 1 mała czarna rzepa
- 1 mała marchewka
- 1 małe jabłko
- 1 mała czerwona cebula
- 2 łyżki jogurtu greckiego
- 1 łyżka majonezu
- sól
- pieprz
- 1 łyżeczka soku z cytryny
Zaczynamy od kalmarów.
Umyłam tuby kalmarów i osuszyłam je a potem pokroiłam w krążki.
Na talerz wysypałam mąkę ryżową i wymieszałam ją z ostrą papryką oraz solą.
Krążki kalmarów obtaczałam w mące i piekłam na rumiano w głębokim oleju ryżowym rozgrzanym do 160 C.
Osączyłam na ręczniku papierowym.
Teraz placuszki.
Ziemniaka i marchewkę obrałam i starłam na tarce o grubych oczkach.
Dodałam do masy puree z dyni, jajo, przyprawy i wymieszałam.
Na koniec dodałam mąkę i posiekane nitki chili i dokładnie wymieszałam.
Na patelni rozgrzałam olej ryżowy i smażyłam małe placuszki z obu stron na złoty kolor.
Teraz surówka.
Wszystkie warzywa obrałam i starłam na tarce jarzynowej.
Wymieszałam majonez z jogurtem, sokiem z cytryny oraz solą i pieprzem i polałam warzywa.
Wymieszałam i surówka gotowa.
Placki, kalmary i surówka wylądowały na jednym talerzu i pięknie ze sobą współgrały.
Smacznego.
Przepis własny.
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.