Mowa oczywiście o rabarbarze.
My go uwielbiamy a jak z Wami? lubicie czy nie za bardzo.
Ten deser jest znakomity i polecam każdemu.
Połączenie kwaskowego smaku rabarbaru i słodyczy sera to naprawdę pyszny pomysł.
Zapraszam , częstujcie się.
Składniki: ( 2 porcje )
- 400 g sera twarogowego półtłustego dwukrotnie mielonego
- 230 g rabarbaru
- 100 g cukru trzcinowego
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 2 łyżki wody
- 250 g śmietanki kremówki
- 40 ml likieru amaretto
- 10 biszkoptów podłużnych
- karob do posypania ew. kakao
- kilka truskawek do dekoracji
Włożyłam go do garnka, dodałam 70 g cukru i 2 łyżki wody i gotowałam 5 minut aż rabarbar stał się miękki ale nie rozgotowany.
Pozostawiłam do wystudzenia.
Ser zmieliłam i zmiksowałam z resztą cukru i cukrem waniliowym.
Osobno ubiłam śmietankę i połączyłam z serem, dodałam likier i wymieszałam.
Na dno pucharków pokruszyłam po 2 biszkopty a na nie wyłożyłam połowę rabarbaru.
Na rabarbar wyłożyłam masę serową i ponownie pokruszyłam po 2 biszkopty.
Potem reszta rabarbaru i reszta masy serowej.
Na wierzchu posypałam karobem w proszku i udekorowałam cząstkami truskawek i biszkoptem.
Wstawiłam do lodówki na 30 minut aby smaki się przegryzły.
Smacznego.
Pomysł deseru tutaj [ klik ]
1 komentarze
Dla mnie bomba ! Kocham tiramisu i rabarbar też. Kupuję to :-)
OdpowiedzUsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.